blank

Nova.rs: Sramota je da bebe u Srbiji primaju bugarske vakcine, dok savršeno ispravan Torlak stoji neupotrebljiv

Novorođene bebe u Srbiji u poslednja tri meseca primaju bugarske BSŽ vakcine, dok potpuno ispravan pogon na Institutu za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’, za proizvodnju ovog cepiva, stoji neupotrebljiv.

blank

Neupotrebljiv je iz razloga što su odeljenje za tuberkulozu svi stručnjaci napustili, a mladi koji su nedavno zaposleni ne znaju da rade, priča za Nova.rs Miroslav Stajić, diplomirani biolog i specijalista medicinske mikrobiologije, koji je u “Torlaku” bio šef Odeljenja za proizvodnju toksoida difterije, šef Odeljenja za kombinovanje bakterijskih vakcina i autor proizvodnje seruma protiv zmijskog otrova.

Prema podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, 20. jula 2022. godine, odobren je uvoz 500 doza bugarske BSŽ vakcine protiv tuberkuloze, a na zahtev Instituta za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’, dok se kao korisnik navodi Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

„Kada su shvatili da nemaju stručnjake koji će proizvesti BSŽ vakcinu, uprava Torlaka hitno je podnela zahtev za uvoz vakcina protiv tuberkuloze iz Bugarske. Naime, čitav region, Crna Gora, Republika srpska, snabdeva se vakcinama sa Torlaka. Međutim početkom godine, i na proleće, u porodilištima u regionu bila je nestašica ove vakcine, jer je na Torlaku zaustavljena proizvodnja. Zašto o tome niko ne govori? Ako postoji problem sa pogonima, onda to javnost mora da zna, pa nije Torlak privatna firma. Zašto bismo uvozili vakcinu iz bilo koje druge zemlje, kad imamo svoje pogone“, pita Stajić.

Biološka proizvodnja ovih vakcina je, ističe Stajić, rizična i traži stučne ljude koji će je nadzirati.

„Očigledno je da Torlak iz nekog razloga nije uspeo da napravi dovoljne količine vakcina, pa su u julu mesecu iz Bugarske poručili BSŽ. To je direktno Torlak platio. Nažalost, tokom proteklih 20 godina, taj pogon napustilo je mnogo lekara, biologičara i gotovo svi iskusni tehničari. Nadam se da će Torlak uspeti da proizvede ponovo vakcinu protiv tuberkuloze, ali podmlađenu ekipu koju su doveli, neko mora da nauči da radi. Tamo više nema stručnjaka i oni nemaju od koga da uče“, zaključuje nekadašnji šef proizvodnje u ovom Institutu.

Nova.rs, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.