blank

Obeležen Dan pobede na fašizmom

blank

Povodom Dana pobede nad fašizmom, juče su položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma na istoimenom trgu i na groblju u Dudovoj šumi.

Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, čestitao je svim prisutnima Dan pobede i naveo da je ovo veliki praznik, jer je na ovaj dan završena petogodišnja agresija fašističkih snaga na čelu sa Nemačkom.

blank

– Najviše žrtava dala je bratska Sovjetska armija, Crvena armija. Oni su izgubili preko dvadeset i dva miliona ljudi, boraca, građanstva, a veliki broj je pao braneći tadašnji Lenjingrad. Kad uporedimo brojnost stanovništva, ni mi nismo bolje prošli. Između petsto i šeststo hiljada srpskih duša stradalo je u tom nesrećnom Drugom svetskom ratu – poručio je Bakrač.

Gradonačelnik Stevan Bakić naveo je da Grad Subotica na Spomeniku žrtvama fašizma kao i na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili, te da to čini 10. oktobra, na dan kada je Subotica oslobođena 1944. godine i 9. maja, na dan pobede nad fašizmom i nacizmom 1945. godine.

blank

– Slobodoljubivi ljudi širom sveta, a pre svega narodi Sovjetskog saveza, izborili su se uz ogromne žrtve da ideologija mržnje i smrti bude poražena zauvek. Tu najveću od svih pobeda slavimo, a ove godine obeležavamo i osamdesetu godišnjicu početka Drugog svetskog rata na srpskom i ruskom prostoru. Oni koji su u aprilu 1941. godine ubijali nevine Subotičane, masovno su kasnije stradali od junačke Crvene armije, bezuspešno pokušavajući da pokore neosvojivu Rusiju. Zločin nikada ne može proći bez kazne – poručio je gradonačelnik.

Vence su položili predstavnici lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice, Severnobačkog upravnog okruga, kao i delegacije Jevrejske opštine Subotica, Udruženja Ličana „Lika“, „Centra Tito, komunisti Subotice“, Srpsko-ruskog društva „Aleksandar Nevski“, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Ruske stranke i Ruskog nacionalnog saveta i Udruženja građana „Mini Jugoslavija“.

blank

Nakon što su zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.