blank

Opasan asteroid uočen u blizini Zemlje?

Međunarodni tim astronoma objavio je otkriće velikog asteroida čija orbita seče orbitu Zemlje, stvarajući šanse, premda male, za katastrofalni sudar u budućnosti, prenosi Nova.rs.

blank

Asteroid širok 1,5 kilometara, nazvan „2022 AP“, krio se negde između Zemlje i Venere. Otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog blještavila Sunca.

Astronomi kažu da je ovo dosad najveći asteroid koji su uočili, a koji spada u „ubice planeta“ – asteroidi prečnika između jednog i dva kilometra.

Pronađen je zajedno s druga dva asteroida bliska Zemlji pomoću visokotehnološkog instrumenta na teleskopu „Victor M. Blanco“ u Čileu koji je izvorno razvijen za proučavanje tamne materije, navodi „Gardijan“.

„2022 AP7 preseca Zemljinu orbitu, što ga čini potencijalno opasnim asteroidom, ali trenutno nema putanju koja bi dovela do sudara sa Zemljom“, rekao je astronom Skot Šepard lider tima koji je otkrio asteroid iz Instituta za nauku Karnegi.

Novootkriveni asteroid je „najveći objekat potencijalno opasan za Zemlju koji je otkriven u poslednjih osam godina“, objavio je NOIRLab, istraživačka grupa koja upravlja s više opservatorija.

Po trenutnoj orbiti rizik je mali, ali u slučaju sudara, asteroid te veličine „imao bi razoran uticaj na život kakav poznajemo“, rekao je Šepard. Objasnio je da bi prašina izbačena u vazduh imala veliki učinak hlađenja, izazivajući „masovno izumiranje kakvo nije viđeno na Zemlji milionima godina“.

Nova.rs, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.