Berba grožđa ove godine je kasnila, bez obzira na letošnje vrućine, ali ćemo ipak imati vino dobrog kvaliteta, budući da je u zrnima bilo dovoljno šećera i kiselina.
– Imali smo tople noći i tople dane. Voće i grođe sazrevaju kada su svežije noći – kaže za Subotičke.rs Laslo Hupert, vlasnik vinarije i restorana “Vinski dvor” na hajdukovu. – Sve je na kraju bilo dobro, bilo je dovoljno šećera i dovoljno kiseline, što je dobro, jer se za vreme vrućina gubi kiselina. Lično, prvo merim kiselinu, pa potom šećer…
Hupert kaže da je njegova vinarija oslonjena na restoran i da su u restoranu prodavali gro vina, ali da se sada nalaze u nekoj vrsti poslovnog vakuuma, s obzirom da je ove godine svraćalo manje autobusa sa turistima nego ranije, kada je broj autobusa prelazio 150.
Hupert kaže da je prvi gutljaj vina popio krišom, sa sedam godina i tada je još kroz dečju igru počeo da “pravi vina”.
Vina koja nudi posetiocima su, kako kaže, lagana i pitka zahvaljujući pesku koji prima sunčevu energiju u toku dana, a koju u toku noći vraća u atmosferu.
Ipak, jedno vino je autentično i nema ga nigde na svetu, sem u “Vinskom dvoru” gospodina Huperta.
– Don Oliver je brend “Vinskog dvora”, proistekao iz kupaže dve sorte iz Hajdukova, “čersegi fisereša” i “oršai olivera”. Ovom vinu je u konkurenciji vina iz petnaest evropskih zemalja pripalo drugo mesto u konkurencijia aperitivnih vina koja poseduju notu ananasa i dinje – kaže Hupert.
Hupert je konzul reda vinskih vitezova Sveti Vincent u Segedinu i savetnik Vinskog reda evropskog značaja Sveti Georgije iz Ajzenštata. Od najbrojnijeg evropskog udruženja dobio je ovalni pehar vinskog reda, svojevrsno priznanje njemu i “Vinskom dvoru”, što je, kako kaže, izuzetna čast, jer takvih, kako Hupert kaže, ima samo četrnaest u Evropi.