blank

„Planeta Dvorište” Olivere Balašević na Letnjoj pozornici

blank

Na Letnjoj pozornici na Paliću će 1. juna biti održano teatarsko predstavljanje knjige „Planeta Dvorište” Olivere Balašević. Događaj će početi u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Kako je Olivera Balašević navela, „Planeta Dvorište” posvećena je njenoj samohranoj majci, a knjiga govori o odrastanju devojčice u Zrenjaninu, od njene pete do petnaeste godine, i ispričana je u prvom licu.

– Postoje gradovi koji se tako nazivaju jer je u njima sedište neke opštine, koji imaju puno raskrsnica sa semaforima i kružnim tokovima, broje desetine hiljada stanovnika, ali postoje i gradovi, čije ime je upisano u biografiju poznatih književnika, pesnika, sportista, pevača… Mislim da znate o čemu govorim – poručila je Olivera.

blank

Kako je navela, njena sećanja na Suboticu datiraju još iz perioda uske pruge, kada je sa svojom nastavnicom fizičkog prvi put došla u Suboticu, a kući se vratila sa medaljom sa Memorijalnog turnira Bele i Marice Ivandekić, što je, prema njenim rečima, nezvanično u ono vreme bilo prvenstvo Jugoslavije za pionirke.

Već je, kako je rekla, kao desetogodišnja devojčica bila opčinjena dvorcima na Paliću, gde je odsela sa svojom nastavnicom fizičkog.

– I svaki naredni put kada sam se vraćala iz Subotice kući, do onog dvorišta o kom najviše govori moja knjiga, svaki put bih se vratila sa medaljama. Bile su tu i poznate školske Olimpijade, tada bih osvojila po šest-sedam medalja. Onda nešto kasnije, kada sam već bila u punoletsvu, sa nekih 19 godina, prilikom jedne posete sa nekim koga dobro znate, bili smo tu na Paliću Đole i ja, i vratila sam se kući donekle zaprošena. Moje najlepše uspomene potiču i vezane su za Suboticu – poručila je.

blank

– Tačno je, moj život se, od dolaska na studije, kao i svačiji koji je odlazio sa neke svoje „Planete Dvorište”, promenio, ali od studennjaka i onog žutog kofera, u koji sam strpala, kako je rekao, snove i ambicije, od kofera do danas to je sve već opevano – dodala je Olivera Balašević.

Prema rečima direktora Narodnog pozorišta, ulaz će biti besplatan, iako zbog epidemioloških mera Letnja pozornica neće moći da primi publiku u punom kapacitetu.

blank

– U organizaciji Grada Subotice i Narodnog pozorišta Subotica, ponosni smo što posle dugo vremena otvaramo Letnju pozornicu na Paliću, izuzetnim kulturnim događajem, teatarskim predstavljanjem knjige Olivere Balašević – poručio je Miloš Nikolić.

Zainteresovani karte mogu da rezervišu i preuzmu na biletarnici Narodnog pozorišta. Više informacija mogu dobiti telefonom na broj: 0659554072.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.