blank

Počinje Filmski festival

blank

Dvadeset osmi Festival evropskog filma Palić počinje u subotu i trajaće do petka, a raznovrstan program prikazivaće se na Letnjoj pozornici na Paliću, u Eurosinemi, Abaziji i Art-bioskopu „Aleksandar Lifka”.

Svečano otvaranje zakazano je za subotu u 21 čas na Letnjoj pozornici, a nakon što Aleksandru Berčeku, Kristijanu Pecoldu, Mileni Zupančić i Adi Solomon budu uručene nagrade, biće prikazan „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda. Organizatori su napomenuli da će u slučaju padavina, ceremonija otvaranja biti premeštena na Veliku terasu.

U takmičarskom programu naći će se dvanaest filmova, kao i jedan van konkurencije. Kako je naveo direktor festivala Radoslav Zelenović, festival će otvoriti i zatvoriti britanski filmovi, biće prikazana tri filma sa Kanskog festivala, a film Milutina Petrovića „Nečista krv – greh predaka” imaće svetsku premijeru.

blank
Kako su naveli organizatori, ovogodišnje izdanje je jedno od najbogatijih i prema broju filmova koji će biti prikazani, ali i prema broju gostiju iz Evrope i Srbije. Biće prikazano 139 filmova, a očekuju oko 170 gostiju. Glavni takmičarski program, kao i „Paralele i sudari”, obuhvataju 24 filma i filmske ekipe, od kojih će čak 18 prisustvovati projekcijama svojih filmova.

‒ Film bez gostiju je smotra, to nije festival. Projekcija filmova sa gostima otvara mogućnost ne samo da saznate nešto o filmu već i da čujete nešto o kinematografiji iz koje taj film dolazi. Festival je polako postao neka vrsta filmskog leta u Subotici ‒ rekao je Zelenović.

Ono što je novina jeste dečji filmski program, radionice posvećene tome kako treba gledati film. Biće organizovano mnogo radionica, uz prisustvo blogera i influensera, što, kako je rekao Zelenović, pokazuje da ovaj festival uprkos tome što ima prstojne godine nije staromodan.

blank

‒ Festival je živo tkivo, nikad ne znate na koju će stranu da izmakne, ali ako ne pravite tokom festivala nešto što će u budućnosti postati standard, onda ste u problemu ‒ poručio je.

On je naveo da se bliži i 30. izdanje festivala, te da valja podvlačiti crte i napraviti monografiju. Istakao je da je festival 2017. proglašen za najbolji evropski filmski festival.

‒ Festival kao takav je ispunio sva naša očekivanja da Palić postane susretište autora, filmova, publike, kritičara i izveštača, gde se otvoreno i kritički govori o vremenu u kom živimo i to kroz kameru najznačajnijih evropskih filmskih reditelja ‒ kazao je Zelenović.

Izvršni producent festivala Ilija Tatić kazao je da evropski film često bije fama da je to visokointelektualni film, koji je samo okrenut umetnosti i često neshvatljiv. Istakao je, ipak, da je svako ko je pratio program svestan da to nije tačno, te da se u Evropi prave filmovi različitih žanrova i filmskih senzibiliteta i pristupa.

blank

‒ Festival koji traje ovoliko godina trudi se da neguje svoju publiku, ali i da uvek pronađe novu. Činjenica je da mi, Subotica kao sredina i Srbija kao zemlja, treba da se borimo da uvedemo mlađe generacije u svet umetnosti, svet filma. Tim povodom i jesmo vratili dečji program nakon desetak godina ‒ kazao je Tatić.

On je istakao da će takmičarski program biti prikazivan na Letnjoj pozornici, „Paralele i sudari” u Abaziji, „Mladi duh Evrope” na letnjoj pozornici Abazije, „Mađarska u fokusu” i „Slovenija u fokusu” u Eurosinemi, dok će u Lifki biti prikazivani dokumentarni programi.

Osim filmskog programa, biće organizovane panel-diskusije, okrugli stolovi i festivalske žurke.

Cena za dva filma na Letnjoj pozornici iznosiće 300 dinara, dok će projekcije u okviru programa „Paralele i sudari” iznositi 200. Karte će se prodavati neposredno pre projekcija. Ostali programi biće besplatni.

Ove godine neće biti organizovanog autobuskog prevoza do Palića pre prve projekcije i sa Palića nakon druge.

Tatić je pozvao sve posetioce da se ponašaju odgovorno i da se pridržavaju mera.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.