blank

Premijera predstave “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878.” (VIDEO)

YouTube video

Premijera Narodnog pozorišta u Subotici, “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878.” po tekstu Albine Podgradske, u režiji Anđelke Nikolić održaće se u četvrtak, 14. marta na sceni Jadran.

Kao mlada književnica Albina Podgradska, komad “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878.” je napisala pre 145 godina, a kako pišu mediji “nije mogla ni da nasluti da će on i danas, u našoj civilizaciji biti aktuelan”.

Ovo je najstarija, sačuvana drama, napisana na srpskom jeziku, čija je autorka žena. Prvi put se postavlja na sceni, posle 145 godina,a reč je o majci i ćerci, izbeglicama iz Bosne koje se doseljavaju u Vojvodinu.

blank
Foto: Subotičke.rs

40 učesnika, koji govore na srpskom, mađarskom, romskom, slovačkom, bunjevačkom, nemačkom i poljskom jeziku pokloniće se na sceni Jadran, a koproducenti uz Narodno pozorište su i Seoski kulturni centar Markovac, Dečije pozorište i Edukativni centar Roma.

Rediteljka Anđelka Nikolić napominje da je tekst pisan tako davno, ali i danas aktuelan, bio je za nju samo još veći izazov.

Spisateljica Albina Podgradska bila je Slovakinja, pisala je na srpskom jeziku, ali je govorila pored maternjeg, slovačkog, mađarski Iiromski. Zbog toga je na neki način i prirodno da se izvede na subotičkoj sceni i pred subotičkom publikom “odraslom” na temeljima KPGT-a Ljubiše Ristića gde je sazvučje različitih jezika bilo uobičajeno.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.