blank

SAOPŠTENJE SUBOTIČKOG SSP-a: Ko uništava zelena pluća Subotice pod izgovorom sanitarne seče?

blank

Subotički odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je da su se njegovi članovi na licu mesta uverili da je na obodu Kelebijske šume, u ulici 11. nova, na potezu od broja 98 do 118, neselektivno posečeno više desetina zdravih stabala breze i crnih borova, starosti od 40 do 50, pa do 100 i više godina i da je predsednik odbora, Robert Šebek, pokušao da stupi u kontakt sa Javnim preduzećem “Vojvodinašume”, ali da na njegove telefonske pozive niko nije odgovorio, nakon čega je pozvana komunalna milicija koja je, kako je navedeno u saopštenju, loptu prebacila na policiju, s obzirom da se radi o potencijalnom krivičnom delu.

Šebek je, kako se dalje navodi, slučaj prijavio policiji, a nakon dvadesetak minuta mu je iz policije javljeno da su kontaktirali nadležne iz Vojvodinašuma koji su im saopštili da je na pomenutoj lokaciji izvršena sanitarna seča.

„Po Zakonu o šumama Republike Srbije, sanitarna seča šuma podrazumeva uklanjanje bolesnih, oštećenih i suvih stabala u cilju sprečavanja štetnih uticaja. Međutim, prilikom obilaska posečenih stabala uverili smo se da nije reč ni o suvim niti o trulim ili bolesnim stablima. Ono što se može takođe videti i što je na prvi pogled sumnjivo jeste da su stabla breze posečena na dužinu od po jedan metar što odgovara slaganju drveća za ogrev, dok su stabla crnih borova posečena na dužine od oko 3-4 pa do 7-8 metara što opet odgovara načinu seče drveća za dalju obradu, odnosno izradu drvne građe koja je poslednjih godinu dana poskupela više od 100%, kao i ostali prirodni građevinski matrerijali. Ukoliko se ovde radi o krivičnom delu, vrednost posečenih stabala je oko 20 hiljada evra“,kažu u SSP-u.

Gradski odbor SSP-a pozvao je nadležne inspekcije i organe vlasti da, kako je navedeno, ispitaju ovaj ekocid, jer se radi o ugrožavanju zaštitnog vetropojasa, te da Kelebijska šuma gradu pruža zaštitu od vetrova koji duvaju sa severa, vezuje peščano tlo i, što je najvažnije, predstavlja pluća grada.

“Nažalost, ovo nije prvi put da se seku šume u subotičkom ataru. Podsećamo da je u martu ove godine pod sličnim izgovorom na području Tresetišta posečeno više desetina, ako ne i stotina, mladih zdravih stabala starosti pedesetak godina u proseku. Niko ne zna gde i kako završavaju ova posečena stabla. Da li je ovde reč o organizovanoj eksploataciji šuma pod pokroviteljstvom i „budnim okom“ lokalne naprednjačke vlasti? Zahtevamo hitan odgovor od nadležnih organa, jer građane niko ništa ne pita i oni nemaju kome da se obrate kada su ovakvi nemili događaji u pitanju”, navedeno je u saopštenju subotičkog SSP-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.