blank

Serija „Nečista krv“: Šta kažu optužbe, a šta predstavnica produkcije u vezi sa mladim subotičkim dramaturgom?

blank

“Potpuno se slažemo sa gospodinim Anđelkovićem da genocida nije bilo”, navedeno je u odgovoru našoj redakciji. Produkcija i autori izražavaju žaljenje što je pogrešno protumačeno da je albansko stanovništvo proterivano

Branko M. Žujović

U autorskom članku, objavljenom 14. janauara u nedeljniku „Pečat“, politički analitičar Dragomir Anđelković upitao se da li je mladi scenarista i dramaturg Dejan Prćić, inače rođeni Subotičanin, preradio scenario za devetu epizodu serije „Nečista krv“ u kojoj se, po Anđelkoviću, provlači istorijska laž da je u Vranju 1878. godine izvršen genocid nad tamošnjim Albancima.

Anđelković je naveo da deveta epizoda pomenute serije, emitovana 31. decembra na RTS-u, sadrži, kako je Anđelković naveo, grozne antisrpske laži.

“A ostali… znaš”

“U seriji, posle pripajanja Vranja Kneževini Srbiji, novopostavljeni predstavnik tamošnje srpske vlasti kaže: ‘Arnauti više nisu sa nama. Šta je moglo pobeglo je s turskim življem, a ostali … znaš’. To ‘znaš’ nesumnjivo znači – pobijeni su. Šta bi drugo i moglo da se pod time podrazumeva ako nisu pobegli a nema ih više?”, zapitao se Anđelković.

“Tako, uzgred, kroz srpsku seriju provlači se užasna neistina da su Srbi krajem 19. veka u Vranju sproveli nekakav „opštinski genocid“ kakav nam se sada podmeće u vezi sa dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Tako očito treba da se podvuče da srpska genocidna politika nad muslimanima ima kontinuitet. Navodno, ona već vekovima traje!

blank

Radi se o totalnoj laži. Nijedan izvor, ni srpski ni turski, ni engleski ili austrijski, ne govori o pokolju koji su 1878. Srbi navodno izvršili nad Albancima ili bilo kojim drugim muslimanima u Vranju. Ima izveštaja da je sa obe strane bilo iseljavanja stanovništva, pa i pritisaka da se to desi, ali ništa više od toga. Da se išta krvavo desilo u Vranju, Englezi i Austrijanci ne bi propustili da gde god mogu i koliko god su u stanju optuže Srbe!”, naveo je Anđelković.

“I, na kraju, da ne bude zabune, ne pozivam na lov na veštice, niti generalizovanje odgovornosti unutar bilo koje ustanove ili grupe, odnosno u vezi sa njima (RTS i Telekoma čiji je serija projekat, izvršnog producenta „This and That Production“, ekipe serije), već na njenu konkretizaciju. To, između ostalog podrazumeva nedvosmisleno davanje odgovora na niz pitanja.

Neka od njih su: Da li pre oko pedeset godina izvorno napisan scenario od strane Vojislava Nanovića uključuje genocidnu laž o nestanku Albanaca iz Vranja? Ako nije tako, da li je to ubacio Dejan Prćić koji je adaptirao scenario za devetu i još neke druge epizode? Ako je to slučaj, koji su mu bili motivi za plasiranje takve laži? Ko je odobrio da izmišljena maligna priča o nestanku Albanaca iz Vranja bude deo aktuelnog scenarija? Ko se složio sa emitovanjem takvog sadržaja?”, piše u Anđelkovićevom članku.

“Iz neizgovorene rečenice izvučene netačne i zlonamerne konstatacije”

Naša redakcija je ovim povodom kontaktirala Dejana Prćića koji nije želeo da govori o Anđelkovićevim optužbama i sumnjama, već nas je uputio na Ivu Piper, zaduženu za odnose sa javnošću, koja je u odgovoru našoj redakciji navela da u pomenutoj seriji ne postoje nikakve naznake bilo kakvog genocida ili zločina nad albanskim narodom, te da produkcija i autori izražavaju žaljenje što je pogrešno protumačeno da je albansko stanovništvo proterivano.

blank

“Potpuno se slažemo sa gospodonim Andjelkovićem da genocida nije bilo”, navedeno je u odgovru našoj redakciji.

“Jako je čudno da se iz neizgovorene rečenice izvlače netačne i zlonamerne konstatacije. Dakle, celokupna rečenica iz scenarija glasi:

ARSA: Arnauti nisu više s nama. Šta je moglo pobeglo je sa turskim življem, a ostali… znaš već i sam… Mi sad gledamo da popunimo sve te prazne kuće, radnje… Marko mu ništa ne odgovori samo ga pogleda upitno.

ARSA: A tvoj pobratim se zavukao k’o u mišju rupu, ja ti tu ne mogu ništa…

To implicira da se Markov pobratim Ahmet, sakrio ili sklonio kao i većina Arnauta. Ne implicira da se bilo kakav zločin desio. “Nečista krv” je serija u kojoj se bratime Srbin i Albanac i prikazuje povezanost između dva naroda koja se na kraju završava časno, tako što Marko predaje svoj život svom pobratimu zbog bese koju mu je dao”, navedeno je u odgovoru našoj redakciji.ž

Dejan Prćić je urednik “Filmoskopije”, portala filmske kritike, eseja i intervjua. Pre nego što je bio angažovan na snimanju serije i filam “Nečista krv”, Prćić je, sudeći prema jednom od napisa objavljenih u Hrvatskoj riječi, radio za pozorište kao dramaturg i koscenarista kratkog igranog filma “Šafarikova 19”. Za potrebe Radio Beograda dramatizovao je radijsku dramu “Noa Noa”, te dokumentarnu radijsku emisiju “Tragovi u đubretu”.

Foto: printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.