blank

Sistem gradnje „StiroFert” priznat kao patent u Evropskoj uniji

blank

„StiroFert”, sistem građenja zidova i međuspratnih konstrukcija, inovacija je dr Milana Kekanovića, profesora Građevinskog fakulteta u Subotici, koja je priznata kao patent u Evropskoj uniji. Unapređeni sistem gradnje koji obezbeđuje energetsku efikasnost zgrada biće primenjivan ne samo u Srbiji i zemljama u okruženju već i u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Kako napraviti zgradu koja ima odličnu toplotnu, zvučnu izolaciju, protivpožarnu zaštitu, da dobro odoleva i zemljotresu, a da je, pri tome, i jeftinija nego što je uobičajeno? Rešenje je „StiroFert”, sistem građenja zidova i međuspratnih konkstrukcija, koji je patentirao profesor Građevinskog fakulteta u Subotici, dr Milan Kekanović, a koji je priznat u Evropskoj uniji.

„Što se tiče samih zidova oni su tako osmišljeni i urađeni da su u stanju da izvrše izuzetno dobru, pre svega, termoizolaciju, zatim zvučnu izolaciju, protivpožarnu zaštitu, zatim u stanju su da apsorbuju sve moguće vibracije, a tu, pre svega, mislimo na vibraciju od potresa”, objašnjava dr Milan Kekanović, profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici i inovator sistema „StiroFert”.

Prema tvrdnjama dr Milana Kekanovića, objekat u Perastu pod zaštitom UNESCO-a, star 400 godina, potpuno je odoleo zemljotresu. Zgrada u Sremskoj Mitrovici, pokazala je izuzetnu energetsku efikasnost. Međuspratna konstrukcija sa najvećim rasponom uspešno je primenjena na objektu HI „Đerdap”. Praksa, kao i atesti relevantnih instituta u Beogradu i Madridu, potvrdili su brojne prednosti „StiroFert-a”.

„Radi se o lakšim međuspratnim konstrukcijama, sa zarobljenom oplatom koja je, u stvari, ekspandirani polistiren ili stiropor tako da oplata, u stvari, u startu omogućava olakšanje konstrukcije, a posle, u eksploataciji, služi kao veoma moćna termoizolacija na vrlo potrebnom mestu, a to je strop”, kaže professor dr Milan Kekanović.

Inovacija prof. dr Milana Kekanovića, koja se uspešno primenjuje na objektima više od 15 godina, sada je i usavršena i priznata od EU kao njegov patent. Interesantno je da je vlasnik licence Miodrag Kustudić, nekadašnji fudbaler Vojvodine poznat kao „nebeski skakač”, a sada biznismen u Alikanteu, jer je dao bezrezervnu finansijsku podršku „StiroFert-u” koji će, pored Srbije i zemalja u okruženju, naći primenu i na gradilištima u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

RTV, Foto: Printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.