blank

Spomenik nekadašnjem gradonačelniku Karolju Birou

blank

Danas je ispred Gradske kuće otkriven spomenik Karolju Birou, nekadašnjem gradonačelniku Subotice, koji je živeo od 1864. do 1952. godine. Šesnaest godina je bio gradonačelnik, od decembra 1902. do novembra 1918. godine, i drugi je po redu po dužini mandata, iza Lazara Mamužića, koji je ovu funkciju obavljao osamnaest godina.

Najveće delo koje je Biro stvorio je Gradska kuća, prema projektu Marcela Komora i Dežea Jakaba, koja je svečano otvorena 1912. godine. Tada su svečano otvoreni i objekti na Palićkom jezeru – Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo je predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je danas i otkrio spomenik, a događaj je organizovala Fondacija „Karolj Biro“.

blank

Dana 28. maja 2020. godine Skupština grada Subotice jednoglasno je podržala odluku o podizanju tri nova spomenika, između ostalog i spomenik Karolju Birou. Spomenik čini jedinstvenu celinu sa prethodno postavljenom maketom Gradske kuće i oglasnim stubom koji sada ima novu ulogu.

Kako su danas naveli, delo Karolja Biroa je nepravedno zaboravljeno u istoriji grada, a podizanjem spomenika dostojno se čuva uspomena na njega.

blank

„Otkrivajući ovaj spomenik kao da prizivamo duha, doskora mnogi nisu ni znali kako izgleda Karolj Biro, kao što nije poznata ni činjenica da je umro u bedi i siromaštvu u 88. godini, ne zna se koja kuća mu je pripadala jer na njoj nema spomen table, kao što u Subotici ne postoji nijedna ulica koja nosi njegovo ime. Treba da zahvalimo istoričarima što je njegova intelektualna zaostavština i nešto malo stvari sačuvano. Njegovo ime nikada nije ukaljano, ni za vreme rata, ni u vršenju javne službe, a opet je njegovo ime izbrisano iz istorije grada“, istakao je Ištvan Pastor.

Karolj Biro je sada ponovo postao deo subotičke svakodnevice, rekao je Pastor, podsećajući da je Biro govorio da će grad napredovati, ako se tada još uvek nerazvijena poljoprivreda, industrija i trgovina zajedno razvijaju.

blank

„Subotica dobija svoju ravnotežu koja joj je ideološkim pristupom oduzeta. Naš cilj je da stvorimo urbanu sredinu srednjeеvropskog miljea, koji se razvija. Politička saradnja i pronalaženje partnera se takođe zasniva na dilemi odgovornosti, kao što je i čin postavljanje ovog spomenika. Razrešenje Karolja Biroa je bila unutrašnja mađarska stvar, nije smenjen ulaskom srpske vojske, to je snažno podgrevana gradska legenda od koje koristi imaju samo oni koji ne žele saradnju nacionalnih zajednica. To je učinio nacionalni savet, koji je i odbio njegov zahtev za penziju, to je bio mađarsko-mađarski obračun u nepopravljivom postupku“, zaključio je Ištvan Pastor.

blank

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, članovi Gradskog veća, predstavnici političkih partija i udruženja, kao i građani Subotice.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.