blank

Sto pedeset radnika Norma grupe kod kuće zbog nedostatka posla

blank

Radnicima koji trenutno nemaju šta da rade u pogonu u Malom Bajmoku ponuđeno da dobrovoljno odlaze da rade u Norminoj fabrici u Češkoj, ali se taj naum izjalovio zbog novouvedenih prospisa tamošnjih vlasti u vezi sa virusom kovid 19

U odgovoru na pitanje naše redakcije, u vezi sa brojem stalno zaposlenih radnika koji su tranutno kod svojih kuća zbog nedostatka posla, Norma grupa je odgovorila da se, zbog trenutnih izazova u svetskoj automobilskoj industriji, ova kompanija u Srbiji suočava sa, kako je navedeno, manjim proizvodnim kapacitetima na strani potražnje.

“Ograničena dostupnost materijala, posebno čelika i plastike, a samim tim povećanje njihove cene, kao i troškovi povezani sa pandemijom virusa kovid 19, koja traje duže od očekivanog, takođe imaju negativan uticaj na troškove.

Kao kratkoročna mera, privremeno smanjujemo svoje proizvodne kapacitete u Norma Srbiji u skladu sa promenjenim zahtevima kupaca. Trenutno je 150 od 988 zaposlenih pogođeno prekidom rada. Ove zaposlene kompenzujemo tako što isplaćujemo 65 odsto plate na osnovu plate zaposlenih u poslednjih 12 meseci, uključujući dodatna plaćanja, poput prekovremenog rada ili isplate bonusa. Dobrovoljno, plaćamo više od zakonskog zahteva za nadoknadu plate od 60 odsto. Ova mera je u skladu sa zakonom i dogovorom sa predstavnicima zaposlenih a mi se zahvaljujemo našim zaposlenima na fleksibilnosti i doprinosu u ovim izazovnim vremenima.

Kako bismo smanjili uticaj na naše zaposlene, ponudili smo onima koji su pogođeni prekidom posla da dobrovoljno i privremeno podrže svoje kolege u fabrici „NORMA Grupa” u Češkoj. Grupa naših zaposlenih koji su prihvatili tu ponudu nažalost morali su da napuste Češku Republiku zbog promena u zvaničnim češkim propisima o virusu kovid 19.

Svesni smo odgovornosti kao važan poslodavac u regionu i posvećeni smo fabrici u Subotici koja je uspešno porasla od svog osnivanja 2011. godine”, navedeno je u saopštenju Norma grupe.

U odgovoru na prethodno pitanje naše redakcije, u vezi sa brojem privremeno angažovanih radnika kojima nije produžen odgovor, Norma grupa je krajem prošlog meseca navela da je takvih radnika 150 i da prestanak njihovog angažmana neće uticati na 988 stalno zaposlenih radnika.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.