blank

Tekunice premeštene u Subotičku peščaru

blank

Tekunica, strogo zaštićena vrsta glodara iz porodice veverica, koja, prema rečima stručnjaka, decenijama nije bila prisutna na našim predelima, primećene su u čantavirskim i bikovačkim atarima, te je njih 39 ovog leta vraćeno u svoje prirodno stanište – Subotičku peščaru.

Tekunice inače žive pod zemljom, u mreži hodnika koje same iskopaju, te su, neposredno pre premeštanja jedinki, izbušene rupe i postavljene mreže na travnatom terenu. Kako su naveli iz Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ aktivnost se realizuje neinvazivnim metodama, tako što se tekunice hvataju uz pomoć živolovke sa jabukom kao mamcem.

blank

Oto Sekereš, čuvar zaštićenih područja iz ovog preduzeća naveo je da tekunice žive na pašnjacima i livadama i da su veoma retke.

‒ Pre dve godine nađena je jedna kolonija populacije na njivama kod Čantavira. Veliki problem je što se njive tamo redovno preoravaju, pa ako su tekunice u zimskom snu ili tokom jeseni kada se spremaju za zimski san, kompletna populacija na toj njivi ugine. Drugi problem je taj što se na poljoprivrednim parcelama redovno truju glodari i dešava se i to da tekunice budu otrovane ‒ poručio je Sekereš.

Istakao je da Javno preduzeće „Palić ‒ Ludaš” kao upravljač zaštićenih područja godinama priprema terene i radi revitalizaciju staništa, te se ovo područje pokazalo kao najbolje za ovu zaštićenu vrstu.

blank

Dr Tijana Nikolić sa „BioSens” instituta Univerziteta u Novom Sadu navela je da u saradnji sa kolegama sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Departmana za biologiju i ekologiju Univerziteta u Novom Sadu i kolegama iz Subotice zbrinjavaju tekunice u ovom delu Vojvodine, sa idejom da na taj način pomognu čitavom travnatom eko-sistemu i svim ostalim ugroženim vrstama.

‒ Štitimo i tekunicu koja je ugrožena i otvorena travnata staništa koja su važna, jer nam pomažu u očuvanju biodiverziteta koji će nam sutra pružiti rešenja za opstanak u klimatski izmenjenom svetu ‒ poručila je.

blank

Vanredni profesor sa Biološkog fakulteta u Beogradu dr Duško Ćirović naveo je da će premeštanjem tekunica biti rešena dva problema – preživljavanje i vraćanje ove vrste u Subotičku peščaru, gde su one istorijski živele ali ih poslednjih decenija nije bilo, te vraćanje jedne od ključnih vrsta za funkcionisanje ovakvih stepskih eko-sistema.

‒ Tekunica je veoma značajna životinja u ovim eko-sistemima, jer predstavlja inženjersku vrstu i stvara uslove da i mnoge druge stepske životinje mogu živeti na ovim prostorima. S druge strane, one predstavljaju i veoma značajan plen za mnoge grabljivice, koje su takođe ugrožene, i na taj način ćemo postići nekoliko važnih konzervacionih ciljeva u očuvanju eko-sitema u Subotičkoj peščari ‒ poručio je.

blank

Kako su naveli iz Javnog preduzeća „Palić ‒ Ludaš” sve jedinke su markirane čipovima, sa ciljem mogućnosti praćena, evidentiranja, kao i nastavka istraživanja ove vrste.

Akcija premeštanja tekunica realizuje se u skladu sa dozvolom Ministarstva zaštite životne sredine koja je izdata Prirodno-matematičkom fakultetu, Institutu za biologiju i ekologiju, Univerziteta u Novom Sadu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.