blank

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi

U subotu 16. marta od 8 do 11 časova održaće se prva u nizu, velika akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Subotice, uz podršku Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Subtica.

blank

Ovoj akciji prisružuju se DZ Subotica i Zavod za javno zdravlje. Donatori koji su pdržali ovu akciju su Pčelarsko druptvo „Pčela“ koji će služiti medeni obrok i Don Don, koji će donirati peciva.

Poziv je upućen svima, između 18 i 64 godina starosti, sa ličnom kartom ili zdravstvenom knjižicom, da dođu na akciju, kako bi povećali zalihe krvi.

Kako ističe Nevena Lukić, ispred Crvenog krsta Subitice svi koji žele da daju ovu dragocenu tečnost treba da dođu odmorni, uz lagani doručak. Ukoliko su davaoci uzimali lekove poput Brufena ili Paracetamola mogu da daju krv, ali ako su imali neku prehladu, virusnu ili bakterijsku, treba da se jave za tri nedelje.

Krv ne mogu da daju oni koji su se tetovirali ili pred operaciju. Potrebno je da prođe bar šest meseci.
Nevena Lukić napominje da je ovakva akcija izuzetno važna, gde se davanjem krvi mogu spasiti životi.

Važno je napomenuti da osobe između 18 i 45 godina starosti mogu da se registruju u Nacionalnu bazu matičnih ćelija, tako što im se izvadi krv, uradi HLA tipizacija, i potom dobije donatorska knjižica. Ako se nađe podudarnost sa nekim kome su potrebne matične ćelije – obolelima od leukemije, bolesti krvi i slično, poziva se davalac koji tada ponovnim davanjem krvi pomaže u izlečenju obolelih. Nevena Lukić sa ponosom je istakla da je i sama jedna od donora matičnih ćelija. Davanje matičnih ćelija ne može da naškodi nijednom donoru, ali svakako može da pomogne u spašavanju života obolelima od leukemije ili nekih drugih bolesti krvi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »
blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 24 stepena Celzijusa. Blago smanjenje tegoba mogu osetiti hronični

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.