blank

Upotreba kovid-pasoša počinje u martu, ulazak u avion samo uz propusnicu

blank

Predstavnici Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) otkrili su da bi upotreba njihove „digitalne propusnice” (Travel Pass) trebalo da počne od marta, te da bi trebalo da počnu da je koriste velike avio-kompanije.

U pitanju je mobilna aplikacija koja putnicima pomaže da čuvaju i upravljaju informacijama vezanim za potvrde o testiranju na kovid 19 ili vakcinaciji. Aplikacija pruža veću sigurnost i efikasnost od štampanih tj. papirnih dokumenata.

Iz ove organizacije ističu da njihovi timovi na projektu rade u dvanaestočasovnim smenama kako bi omogućili da projekat bude što pre gotov, piše Travel magazin.

Na ovaj način će biti rešeni veliki problemi avio-industrije povezani sa tekućom pandemijom. Takođe, dodaju i da se nikada do sada nijedan projekat nije razvijao tempom kao što je slučaj sa „digitalnom propusnicom”. Brzi razvoj aplikacije može se delom pripisati i postojećoj tehnologiji, uključujući i aplikaciju za beskontaktnu identifikaciju.

Ovu aplikaciju je IATA razvijala pre pandemije u partnerstvu sa kompanijom „Evernym”, koja se bavi rešenjima digitalne identifikacije.

Sa razvojem ove aplikacije, IATA, takođe pokušava da reši potencijalni problem vezan za osoblje na aerodromima.

Trenutno, avio-kompanija koja posluje sa oko 10% kapaciteta, koristi 100% svog osoblja za verifikaciju potvrda o testiranju na kovid 19.

Ukoliko bi radila u punom kapacitetu, zastoji i kašnjenja bi bila ogromna. Ovakva situacija u praksi nikako ne bi bila održiva.

Dakle, korišćenje digitalne aplikacije može da skine teret sa aerodroma i zaposlenog osoblja jer će putnici dolaziti sa proverenom i spremnom dokumentacijom.

B92, NSPM

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.