blank

Najjeftinija zimska namirnica najbolje čuva imunitet

Kiseli kupus je zaštitni znak zime i jedna od najdostupnijih i najjeftinijih supernamirnica – prava je riznica vitamina C, K i B6, vlakana, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.

blank
Foto: Pixabay

Ali, ono po čemu je specifičan je to što je reč o fermentisanoj namirnici koja prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna koji ne samo da pomažu očuvanju optimalnog funkcionisanja probave, nego su i važna podrška imunološkom sistemu s obzirom na to da je gotovo 80 odsto imunog sistema upravo u našim crevima, piše Gloria.hr.

Osim toga, probiotici pomažu i u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Kupus sadrži i antioksidanse i druga biljna jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja DNK, sprečavaju mutaciju ćelija. I sam proces fermentacije kupusa takođe može stvoriti posebna jedinjenja za koje se smatra da pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, lečenje dijabetesa, gihta, čira na želucu, podstiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno deluje na srce i krvotok, snižava povišeni holesterol.

Kiseli kupus jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatog kao vitamin K2, koji smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti tako što sprečava nakupljanje kalcijuma u venama, ali ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju.

I još jedan savet: ne bacajte rasol, već ga popijte jer i on vrvi nutrijentima, a preporučuje se i kao sredstvo za detoksikaciju.

Zadovoljna.rs, Gloria.hr

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.