blank

Zašto su luk i jaja rekorderi u poskupljenju – šta brže raste, plate ili cene?

Svakim danom sve manje proizvoda možemo da kupimo za jednu “crvenu“. Bojan Stanić iz PKS ističe da u periodu od oktobra, pa posle Nove godine imamo realan pad plata, a da su najsiromašniji relativno i najveći kupci proizvoda čija je cena najviše porasla. 

blank
Foto: Piksabej

Najavljuje da će se nova poskupljenja osetiti kada se završe letnji odmori, počne školska godina i nova grejna sezona. Gotovo svaki put kada krenemo u nabavku, čini nam se se da nam je potrebno više novca nego prošli put. I drugi građani ističu da su najviše poskupeli meso, mesne prerađevine i mlečni proizvodi, ali žale se i na slatkiše, posebno čokoladu.

Za šećer, ulje, mleko, jogurt jaja i pileći file pre dve godine trebalo je da izdvojimo 1.179 dinara, prošle godine nas je to koštalo 1.468, a danas 1.750 dinara.

Najjednostavniji desert posle ručka, postao je skoro luksuz. Za običnu čokoladu, koja odavno nije u pakovanju od 100 grama, nego su nam je stanjili na 80, treba izdvojiti najmanje 150 dinara. Koliko košta da napravimo kolač, posebna je priča, jer su samo jaja poskupela 30 odsto. U marketu u kojem smo bili, deset najjeftinijih košta 250 dinara.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije objašnjava za RTS, da su prema podacima za prošlu godinu plate u realnom iznosu porasle za 1,7 odsto, ali da u periodu od oktobra, pa posle Nove godine imamo realan pad plata.

Izvor: RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.