blank

Raste broj zaraženih od tuberkuloze, vakcina za odrasle ne postoji

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki izjavio je da raste broj zaraženih od tuberkuloze, a da vakcina za odrasle još uvek ne postoji.

blank
Foto: Piksabej

„Današnja vakcina koja se koristi od 1921. godine čuva decu do pete godina života da nemaju komplikacije, od kojih je najteža – tuberkulozni meningitis. To uđe u pluća svakome ko udahne, ko je pored nekoga ko kašlje i kija, a dešava se da obole osobe koje puše i piju“, rekao je Bohucki za sajt Magločistač.

On je dodao da 16 kompanija radi na dobijanju nove vakcine za odrasle koja bi mogla „barem 50 odsto da štiti od ove bolesti“.

Kako su naveli mediji, u Novom Pazaru je proglašena epidemija tuberkuloze pred novogodišnje praznike, jer je obolelo šestoro dece iz dve porodice zbog čega je tuberkuloza nazvana „porodičnom epidemijom“.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru je ove nedelje testirao na tuberkulozu učenike Osnovne škole „Stefan Nemanja“ koju pohađa troje zaražene dece, dok niko od testiranih nastavnika nije pozitivan na tuberkulozu.

„Simptomi su kašalj a kod pušača se menja taj karakter kašlja, nepravilna ishrana, nespecifično preznojavanje… Tuberkuloza se javlja u zemljama poput Afrike, Azije gde u jednom domaćinstvu živi veliki broj članova porodice“, naveo je on.

Bohucki je kazao da godišnje 10 miliona ljudi u svetu oboli od tuberkuloze, a da 1,6 miliona umre od ove bolesti.

Magločistač

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.