blank

16. Subotički arhivski dani

U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, danas su održani 16. Subotički arhivski dani, sa temom “Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos I značaj”. Na ovom međunarodnom skupu učestvovali su arhivari iz Mađarske i Hrvatske. Organizacija je pripala, kao i do sad, Istorijskom arhivu Subotice.

suboticki arhivski dani

Na skupu će biti predstavljeno 16 referata iz oblasti arhiviranja: “Ovo je redovna konferencija koja se organizuje svake godine. To je velika koncentracija arhivara na jednom mestu. Ovoga, 16. puta sticaj prilika je bio da se odaberu velikani naših arhiva. Poklopilo se 25 godina od kako nas je napustio Mađar Laslo, bivši kolega arhivista. To je bio povod da damo takav okvir ovoj konferenciji.

Svi ostali učesnici govore iz svojih specifičnih oblasti. Ipak je važan arhiv, podaci kojima raspolažemo. To su argumenti, činjenice. Ne tumačimo ih, već ih koristimo na pravi način. Problem je što svi danas znaju istoriju na osnovu manje-više neproverenih, lažnih, netačnih podataka. Ti koji se bave takvim stvarima ne čine dobru stvar za arhivistiku. Pravi istraživači provode dane, mesece, godine da bi došli do pravih podataka. Arhivisti su tu da im pomognu da dođu do pravih podataka”, rekao je Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.