blank

Da se ne zaboravi: Žuta kuća posle 82. godine

Ovoga septembra se navršavaju osamdeset i dve godine od kako je Žuta kuća pretvorena u mučilište. Bio je to povod da se kod spomen ploče, ove kuće polože venci svim žrtvama fašističkog terora i time oda počast nastradalima.

blank

“U septembru 1941. godine fašistička okupatorska vlast ovo zdanje je pretvorila u mučilište, uz pomoć Gestapoa. Tu su zatvarani, isleđivani i mučeni mnogi Subotičani. Neki su izgubili živote samo zbog toga što se nisu slagali sa fašističko-nacističkom ideologijom u Drugom svetskom ratu. Na sreću postoje objavljena i neobjavljena građa svedoka, preživelih, koja se nalazi u našem subotičkom arhivu. Zabrinjava činjenica da mladi naraštaji danas ne znaju ništa o ovoj kući iako stoji spomen ploča iz 1967. godine -„Svedok tvojih sećanja, deo tvoje svesti“.

Namera nam je da, u organizaciji Ženskih studija i istraživanja, da svake godine u septembru obeležavamo ovu nemilu godišnjicu, sa namerom da ne zaboravimo. Važno je da mlade generacije saznaju o stradanju u periodu Drugog svetskog rata i da se zahvaljuju za mir i slobodu koju mi danas uživamo. U našem gradu postoje zdanja koja su neobeležena a bila su mesta fašističko-nacističkog stradanja, kao recimo rupe od metaka na ulazu u Gradsku kuću gde je na početku okupacije streljano mnogo naših sugrađana ili logor u blizini bolnice. Postoje fotografije tela koja leže neposredno nakog pogubljenja. Bilo bi korektno da se u nekom obliko obeleži i taj deo. Zatvor koji se nalazio na trećem spratu Gradske kuće, logor kod bolnice i logor u Bačkoj Topoli nisu bili dovoljni za sve one koji su mučeni i ubijeni na ovim mestima. Važno je na adekvatan način obeležiti i ova mesta“ – istakla je Margareta Bašaragin, koordinator Ženskih studija i istraživanja.

Mikloš Nađ Olajoš, ispred „Solidarnosti“, rekao je da podržava inicijativu obeležavanja sećanja na nastradale od fašističke ruke i dodao reči jednog zatvorenika Žute kuće da „Dante kad je pisao svoje poznato delo nije video pakao“ i dodao:

“Ne možete zamisliti na koje načine su ovde ljudi mučeni. Ukoliko ne cenimo žrtve fašizma, fašizam će jačati. Neofašističke snage danas jačaju širom Evrope i kad se radi o Subotici i tenzijama na nacionalisičkoj osnovi, situacija nije dobra. Zbog toga treba nastaviti sa ovakvim inicijativama“, rekao je Nađ Olajoš.

Margareta Bašaragin istakla je koliko je bitno ceniti našu herojsku prošlost kao i žrtvu svih poginulih. Pokrenuta je inicijativa za obnavljanjem spomen biste Loli Vol, koja se nalazila u dvorištu fabrike „Slavica“, a gde se danas nalazi parking. Inicijativa je prihvaćena, ali budžet grada za obnavljanje spomenika nije bio dovoljan da pokrije i restauraciju. Postoji originalni projekat biste Lole Vol, vajarke Vere Gabrić Počuče, pa će biti moguće izliti bistu pomenute antifašistkinje.

blank

Pitanje koje se postavlja – da li je mesto gde je nekad stajala bista Lole Vol, dvorište srušene fabrike „Slavica“, adekvatno i primereno za heroinu kakva je bila Lola Vol. Margareta Bašaragin je dodala za kraj:

„Mučeni su i zatvarani naši sugrađani najrazličitijih ispovesti, jezika kojim su govorili, nacionalnosti, ali svi su bili ujedinjeni u ideji da se odupru ovoj smrtnoj ideologiji koja je rezultirala mračnim vremenima kojih se nerado i sećamo danas.“

Judita Seneš došla je na polaganje cveća kod Žute kuće. Njena tetka, Magda Seneš bila je zatvorenica u ovom zdanju, posle je deportovana u Mađarsku, pa u logor Dahau. Magda je svojoj nećaki pričala o mučenjima ali i solidarnosti između zatvorenika, koji su zahvaljujući tome preživeli.

Zaključak današnjeg obilaska Žute kuće je potreba i želja da se ovakvi tragični događaji nikad ne zaborave, kao ni svedočanstva onih koji su torturu, mučenja i logore i do danas ostavili u amanet svojim potomcima.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 22 stepena Celzijusa. Kardiovaskularnim bolesnicima i osobama sa respiratornim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.