blank

Aleksić: Dobro je što je Vučić prihvatio predlog Narodne stranke o Kosovu i Metohiji

blank

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio predlog te stranke da pošalje pismo predsednicima Rusije i Kine o Kosovu i Metohiji.

„To je dokaz da je u parlamentu moglo da se razgovara drugačije da ste to hteli“, rekao je Aleksić Vučiću na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, sazvanoj na zahtev Narodne stranke.

Aleksić je prethodno upitao Vučića da li je, pošto je rekao da ni eksplicitno ni implicitno neće priznati samoproglašeno Kosovo, spreman da „uputi pisma Rusiji i Kini da ulože veto u Savetu bezbednosti UN kako Kosovo nikada ne bi postalo član UN“.

„Odgovorite na ovo pitanje kako se ne bismo igrali rečima da nikada nećemo priznati Kosovo, a onda da zažmurimo kada neko pokrene inicijativu da Priština postane članica UN“, rekao je Aleksić, na šta je Vučić najavio da će poslati pismo.

Rezolucijom koju je predložila Narodna stranka predviđeno je da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo i poziva ih da u Savetu bezbednosti ulože veto ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dođe na dnevni red.

Aleksić je, povodom Vučićevog predstavljanja izveštaja Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji, rekao da je predsednik „kukumavčio“ gotovo sat vremena i da od toga neće biti bolje građanima Srbije.

„Možda su vama Ujedinjeni Arapski Emirati druga otadzbina, kako je to rekao šeik Muhamed, ali građani na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji nemaju drugu otadzbinu i vi ste od građana dobili mandat da se starate o tome, a od vaše kuknjave građani nemaju korist. Nije trebalo da se kandidujete ako niste sposobni da se suočite sa problemima i da ih rešavate. Ne kukajte pred poslanicima i ne kukajte pred građanima Srbije. Vi ste predsednik države – ne kukajte, nego rešavajte probleme“, rekao je Aleksić.

Aleksić je da bi rezultat rasprave u Skupštini Srbije trebalo da budu zaključci o budućim koracima, ali da je održana „sednica političkih parola i praznih priča“.

„Izveštaj o Kosovu i Metohiji pokazuje svu nemoć, slom i poraze Srbije u prethodnih 10 godina. Dali ste Gazivode, a zaklinjanli ste se da ih nećete dati, vlastima u Prištini predali ste sudstvo, policiju i sve nadležnosti države Srbije na severu pokrajine, a niste dobili Zajednicu srpskih opština“, rekao je Aleksić Vučiću.

„Srbe na Kosovu i Metohiji ste predali ste na tacni na milost i nemilost Aljbinu Kurtiju i Milanu Radoičiću. Vaš pregovarač Marko Đurić je proglašavao pobedu 5:0, a ništa nismo dobili. Ubijen je Oliver Ivanović, rekli ste da znate ko je ubica, a ubica do danas nije pronađen“, dodao je Aleksić.

Aleksić je, povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o pitanju koje je Srbija postavila dok je ministar spoljnih poslova bio predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, istakao da je MSP zaključio da se status Kosova i Metohije može rešiti samo u UN.

„Vi to znate, ali ne govorite o tome, nego mišljenje predstavljate na isti način kao vaši koalicioni partner Aljbin Kurti i ne govorite ono što je u interesu države Srbije, a to je da konačan status Kosova i Metohije može biti određen u Savetu bezbednosti UN“, zaključio je Aleksić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas sunčano i toplo

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 27 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu uticati relativno povolјno

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.