blank

Berbanski dani – da sva čula uživaju! (FOTO+VIDEO)

YouTube video

Povodom završetka radova u vinogradima i voćnjacima na Paliću se tradicionalno organizuje manifestacija Berbanski dani, a ove godine Park Palić je ovu živopisnu manifestaciju organizovao 33.put. Ovom berbanskom svečanošću proslavlja se ne samo berba grožđa, već i svih plodova koji dospevaju početkom jeseni i po tome se ova, razlikuje od sličnih manifestacija u Srbiji koje su posvećene isključivo grožđu i vinu.

Više od trideset godina tradiciju koju čuvaju Berbanski dani i organizatori ove “mirisne” i “ukusne” manifestacije poseti više hiljada posetilaca. Ono što je poslednjih nekoliko godina specifičnost, turisti su ti koji u svoje kalendare zabeleže datum održavanja berbanskih dana.

Stotinjak izlagača svoje proizvode izlaže i prodaje, topli septembarski dani najavljuju Miholjsko leto, a kroz sunčanu izmaglicu, priroda nudi neverovatan spektar boja kroz plodove bačke ravnice.

blank
Foto: Subotičke.rs

Red Arena Zabatkiensis je prvi vinski red u novijoj istoriji Srbije i predstavlja red vitezova vina koji svojim znanjem, stručnošću i željom da promovišu vina sa subotičko-horgoške peščare, postoje i rade već 20 godina. Svake godine na Berbanskim danima proglase pudara koji svojim zalaganjem doprinosi kvalietu vinograda i vina sa ovih prostora. Ove godine to je Đerđ Klinocki, iz Bajmoka, koji je u ovom naselju zasadio skoro dva hektara vinove loze.

Kraljica berbe, tu laskavu titulu, ponela je Doroteja Grubanov.

Bogatstvo vinske ponude upotpunila je i višnja. Srbija je na evropskoj mapi proizvodnje višnje prepoznata kao dobar partner, ali je cena otkupa ove “kraljice” voća niska. Upravo zbog toga, nastala je “Olivera” po majci proizvođača, pa kad popijete slatko, pitko vino od višnje, navučete osmeh, i ova ravna Vojvodina, bude vam ravna sve do Srbije.

blank
Foto: Subotičke.rs

Zlato u tegli, sa svojim varijacijama, najbolje su od prirode koja je u mednu priču spojila više svetova. Pčela, livada ili šuma, med – dobitna su kombinacija u tegli.

Svako je izneo najbolje od onoga što ima: voće i povrće, slatkiše, med, vina, svojih ruku delo. Katalin, umetnost u koncu, tačnije, heklanje koji se ponovo vraća, ali u drugim oblicima. Heklane minđuše ili suknje unikat su koji samo žena može da stvori.

Berbanski dani imaju svoju drugačiju priču, pored one bogate, prirodne. Svake godine, Rotari klub Subotica, na ovoj manifestaciji organzuje humanitarnu prodaju, na kojoj je ove godine bila posebna gužva. Ljudi se okupe da pomognu onima kojima je najpotrebnije. Ovoga puta, članovi su se odlučili da stipendiraju đake, našu budućnost, pa će novac prikupljen na berbanskim danima ići baš njima.

blank
Foto: Subotičke.rs

Berbanski dani su kaleidoskop boja, mirisa, ukusa, dodira, sluha. Uživaju sva čula. Hrana, slast, vino začinjeni su muzikom, koncertima, sportskim dešavanjima, pa posetiocima ostaje da se prepuste maksimalnom uživanju u dvodnevnoj palićkoj manifestaciji.

Zapamtite i vi, i uvrstite berbanske dane u svoj kalendar za sledeću godinu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.