blank

Bračna sloga duga sedamdeset godina (VIDEO)

YouTube video

15. novembra Đula i Ivan Gabrić proslaviće 70 godina braka. Te davne 1953. godine Đula i Ivan su stali na „ludi kamen“ i dan-danas svoje staračke dane provode zajedno. U vreme kada se brakovi lako spajaju, ali i razvode, brak koji traje sedam decenija pravi je kuriozitet.

Sredinom prošlog veka dvoje mladih tada, uzeli su se i od tad se nisu razdvajali. Odrasli na Hrvatskom Majuru i Čikejiri, kod Male Bosne, tu su se i venčali i od tada kroz „dobro i zlo“ koračaju Đula koja je zagazila u 94-tu i Ivan, 95 godina, i dalje se drže za ruke. Život kao život, priredio im je u svojoj veličanstvenosti, i tuge i radosti, a ovaj sad najstariji bračni par za koji znamo, sede jedno pored drugog, prateći sada živote svojih mlađih ukućana, u porodičnoj slozi.

blank
Foto: Subotičke.rs

Oboje su vitalni, onoliko koliko godine dozvoljavaju, imaju svoj životni tempo i svoje mesto. Nekada su na salašu živeli, odgajali stoku, bili zemljoradnici, danas su sve to prepustili mlađima. Dve ćerke, petoro unučadi i petoro praunučadi jedino su, za njih, pravo blago.

Đula ima jednostavan savet za sve one koji stupaju u brak danas. Kaže, ništa to nije komplikovano.

Ivan je odavno izgubio sluh. Dodaje, kako je jedan od razloga zašto brak uspeva možda i taj. Ne treba sve ni čuti, a možda ni odgovoriti.

Sloga i porodica je najvažniji segment društva, u kojoj i kroz životne drame stoji postojano ljubav i razumevanje. U vreme kada se, u proseku svake godine, u Subotici, sklopi 700 brakova, a po statistici, migracijama, iseljenjima i doseljavanjima, razvede 350 brakova, brak koji traje sedamdeset godina je za slavlje i beleženje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.