blank

Bunčić osuđen na godinu i po dana zatvora, uslovno na tri godine

blank

Bivši direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera naložio da mu škola nezakonito isplati 1.308.348,04 dinara, nezakonito prodao garažu koja je pripadala školi, uzimao novac od polaznika studijskih programa i izdavao fiskulturnu salu bez regulisanog načina plaćanja

Branko M. Žujović

Presudom Višeg suda u Novom Sadu (Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije) od 25. marta ove godine (K-Po4-64/2020), dojučerašnji vršilac dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, Veselin Bunčić, osuđen je na kaznu zatvora od godinu i po dana, uslovno na tri godine, zbog zloupotrebe službenog položaja.

blank

Ovom presudom i zvanično je potvrđeno pisanje naše redakcije iz maja i juna prošle godine, kada smo pokušali da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je Bunčić za vršioca dužnosti direktora pomenute ustanove izabran iako je protiv njega u toku bio krivični postupak.

blank

Bunčić je proglašen krivim zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno nezakonitog pribavljanja imovinske koristi u iznosu od ukupno 1.322.348,04 dinara između 1. oktopbra 2010. i 31. decembra 2013, godine, u vreme kada je bio direktor pomenute škole.

Bunčić je sekretaru pomenute škole, uprkos upozorenjima da je posredi nezakonita radnja, u tri navrata naložio da mu prilikom izrade rešenja o rasporedu nastavnika uveća koeficijent za isplatu plate, čime mu je škola nezakonito isplatila uvećanu platu za iznos od 1.308.348,04 dinara.

blank

Osim toga, sud je utvrdio i da je Bunčić rekreativcima izdavao fiskulturnu salu bez prethodnog regulisanja načina plaćanja, kao i da je između 21. januara i 1. juna 2013. godine od kandidata koji se prijavio za pohađanje jednog od programa škole dobio 130 evra na ime uplate školarine, nakon čega pomenuti iznos (oko 14.000 dinara) nije uplatio na račun škole, već ga je zadržao za sebe.

blank

Osim toga, Bunčić je stručnoj službi pomenute škole naložio da kandidatu od kog je primio novac  izda diplomu kao dokaz o završenom studijskom programu, iako to lice nije uplatilo školarinu u iznosu od 40.000 dinara.

TEKSTOVE KOJE SMO OBJAVILI U VEZI SA KRIVIČNIM POSTUPKOM KOJI JE VOĐEN PROTIV BUNČIĆA U VREME NJEGOVOG IMENOVANJA ZA DIREKTORA PROČITAJTE OVDE.

Uz sve to, sud je utvrdio i da je Bunčić svojoj supruzi, angažovanoj na radnom mestu stručnog saradnika za održavanje informativnog sistema i korespodenciju na engleskom jeziku, krajem decembra 2012. godine, kao direktor Visoke škole strukovnih studija, nezakonito isplatio 15.000 dinara na ime jubilarne nagrade za 10 godina rada, iako njegova supruga u kolektivu Visoke škole strukovnih studija nije radila 10 godina.

Na kraju, sud je utvrdio i da je Bunčić 2012. godine nezakonito prodao garažu na Korzu za 4.500 evra, a novac, umesto u državni budžet, upotrebio za plaćanje rashoda pomenute škole kojom je tada rukovodio.

blank

Bunčić je odmah posle izricanja presude izjavio da se odriče prava na žalbu.

Bunčić nije želeo da govori za naš sajt posle izricanja presude.

Podsetimo, on je prošle godine, kada je ponovo izabran, ovoga puta za vršioca dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija, pribavio nevažeće uverenje ovdašnjeg Osnovnog suda da se protiv njega nigde u zemlji, uključujući i Viši sud u Novom sadu, ne vodi krivični postupak.

blank

Naša redakcija je otkrila da je posredi neverodostojno uverenje i sve vreme pokušavala da ukaže na činjenicu da je protiv Bunčića ipak vođen krivični postupak, što je na kraju dokazano i ovom presudom.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.