blank

Da li je bolje plaćati kiriju ili ratu za kredit?

Republički geodetski zavod je danas objavio podatak o tome da su i u trećem kvartalu ove godine cene stanova, naročito u Vojvodini i Beogradu, nastavile oštar rast. Koje od dva zla je manje – kredit ili kirija?

Poslednjih meseci ova dilema postaje sve aktuelnija. Razlog je to što tržište u Srbiji ne miruje, pa tako i cene stanova, kako za izdavanje, tako i za prodaju, idu u nebesa, prenosi Nova.rs.

blank

Šta kažu stručnjaci?

Agentica za nekretnine Katarina Lazarević za Nova.rs kaže da je kredit svakako bolja opcija, ali ističe da bi građani trebalo da vode računa pre svega o kamatnoj stopi.

„U ovom trenutku sigurnije je uzeti stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom, bez obzira na to što su one veće, upravo zbog rasta euribora“, navodi sagovornica Nove.rs.

Finansijska savetnica Karolina Herbut za Nova.rs ističe da je pitanje „kredit ili kirija“ poprilično individualno.

„Ljudi treba da razmisle da li vide sebe u određenom gradu u narednih 10, 15, 20 godina i sa tim pitanjem se uglavnom susreću mladi koji tek treba da grade svoje karijere. Ako neko nije siguran da negde želi da bude neki duži period, onda treba dobro da razmisli da li treba da uđe u proces kupovine stana“, kaže Herbut.

Dodaje da treba razmotriti i koliko opterećenje će rata kredita predstavljati za nečiju platu.

„I Narodna banka Srbije ne preporučuje da opterećenje na platu bude veće od 50 odsto, a recimo neki američki stručnjaci ne preporučuju da ono pređe 25 odsto mesečnih primanja. Dalje, treba da razmislimo o tome kolika bi naša rata bila, da li imamo novca za učešće, dokle će rata moći da nam raste ako uzmemo kredit sa varijabilnom kamatom i, na kraju – po kojoj ceni ćemo stan moći da prodamo u slučaju potrebe“, zaključuje Herbut za Novu.rs.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u trećem kvartalu 2022. godine, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nekretnina iznosio je 1,7 milijardi evra, što je, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, povećanje od 10,6 odsto.

Nova.rs, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas sunčano i toplo

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 27 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu uticati relativno povolјno

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.