blank

Devojcice i žene 27 puta više izložene digitalom nasilju

Društvene mreže su postale vrlo nebezbedno okruženje za devojčice i žene koje su čak 27 puta više izložene digitalnom nasilju, rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i poručila da će se prijavljeni slučajevi tretirati vrlo ozbiljno.

blank

Ona je novinarima uoči konferencije organizovane povodom početka kampanje „Bodyright” rekla da jedna od četiri devojčice prijavljuje da je bila uhođena ili seksualno uznemiravana.

Seksting, grumovanje, podsuknjavanje, trolovanje na osnovu roda, samo su neki od termina koji su poznati mlađoj „ako ne razumemo jezik naše dece”.

„Rodno zasnovano nasilje u digitalnoj sferi je stvarno nasilje, iako se dešava u virtuelnom svetu. Često su devojčice zbunjene i ne znaju kome treba da prijave ovu vrstu nasilja i zbog toga je vrlo važan deo kampanje „Poveri se poverenici” gde ćemo mi kao institucija za unapređenje ravnopravnosti i zaštitu diskriminacije tretirati sve slučajeve vrlo ozbiljno”, poručila je Janković.

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je na konferenciji da se na internetu događa velika količina nasilja, među kojima je i rodno zasnovano nasilje.

„Važno je da se zaštitimo. Prvo moramo početi od principa da ono što je zabranjeno u realnom životu bude zabranjeno i na intermetu, odnosno onlajn”, rekao je Žiofre i dodao da je Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, beležila brojne napretke uključujući usvajanje različitih zakona i dokumenata kao što je Zakon za rodnu ravnopravnost.

Kampanju „bodyright” pokrenuo je prošle godine Populacioni fond Ujedinjenih nacija sa ciljem da ukaže na sve učestalije i sveprisutno rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije i njegove posledice.

Kampanju u Srbiji pokreću Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Populacioni fond UN.

„Naša tela manje su zaštićena u onlajn prostoru, nego što su to muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol, zaštitni znak „bodyright” kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi copyright za ljudsko telo”, rekao je direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti.

Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 37 stepeni Celzijusa. Dalјi porast maksimalne dnevne temperature vazduha

Detaljnije »
blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 38 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija je relativno povolјna. Oprez

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.