blank

Novi Sad uvodi subvencije za bicikle

blank
Cilj je povećanje broja biciklista radi poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine

Novosađani će prvi put dobiti novčani podsticaj iz budžeta grada da kupe bicikl. Za to je ove godine rezervisano osam miliona dinara u budžetskom fondu za zaštitu životne sredine. Grad kroz novu subvenciju, koja se zasad doživljava kao svojevrsna proba, podstiče korišćenje bicikla, kako se inače navodi u programskom aktu, kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva. Cilj je povećanje broja biciklista radi poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine.

blank

Ukupan program koji je predviđen novcem pomenutog fonda „težak” je oko 316 miliona dinara, a podsticaj za kupovinu dvotočkaša samo je jedna od aktivnosti. Na nivou je finansiranja, recimo, praćenja kvaliteta vazduha u Novom Sadu.

„Mi smo prvi grad u Srbiji koji je doneo odluku da subvencioniše kupovinu bicikala. Želimo da razvijamo taj koncept saobraćaja, ne samo na papiru i ne samo pričama da je Novi Sad idealan za biciklizam, da ima odličan potencijal, da je ovde to stvar neke kulture, nego da to konkretno pokažemo”, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević juče na marginama sednice gradske skupštine.

Kreće se sa osam miliona, ali gradonačelnik već sada obećava više novca kroz rebalans budžeta, jer „za relativno malo para postižemo lep efekat”. Za mesec dana očekuje da bude gotov pravilnik za dodelu subvencije, ali već postoji ideja grada da se iz budžeta finansira više od 50 odsto cene bicikla. Najavljuje da će se o pravilniku razgovarati sa NVO sektorom – Novosadskom biciklističkom inicijativom koja stoji iza ovog predloga.

Predsednik ovog udruženja Marko Trifković kaže za naš list da je reč o pilot-projektu po kom treba da se vidi kako će pomoć funkcionisati i da li su potrebne bolje pripreme za ovu priliku sa više novca.

blank

„Najlakše je to dopuniti iz rebalansa budžeta, a najvažnija stvar je da je Novi Sad opet pionir. Prvi smo uveli stanice za popravku bicikala – to su stubovi sa kojih visi alat i ima ih nekoliko u gradu, a prvi smo uveli i merače saobraćaja za bicikle”, navodi Trifković.

On potvrđuje da u biciklističkoj zajednici ima i nezadovoljstva zbog stanja biciklističkih staza kojih je u gradu oko 90 kilometara, ali napominje da se nastavlja sređivanje te neophodne infrastrukture koja ima uticaj na razvoj biciklizma.

„Već su opredeljena sredstva za popravku staza. Za deo Futoškog puta namenjeno je 140 miliona dinara ove godine, ne samo za staze s obe strane ove ulice, već i za zelene površine i trotoare. Očekujemo i da će ivičnjaci i dalje biti obarani”, napominje.

Kada je reč o pojedinačnoj subvenciji, postavlja se pitanje da li treba svi podjednako da imaju prava na nju. Trifković kaže da nije siguran u to da je samo model „50 odsto od cene” pravi način na koji grad treba da učestvuje u pomoći građanima pri kupovini bicikla.

Navodi da na tržištu ima različitih bicikala i cena, ali da oni kroz subvenciju treba svima da budu jednako dostupni. Treba videti i kako se odnositi prema električnim, kao i prema dečjim.

„Na kraju, grad će kroz pravilnik zauzeti svoje pozicije”, objašnjava ovaj biciklista.

Dok na ovaj način populariše vožnju ovih dvotočkaša, jer se i tako čuva životna sredina, grad istovremeno planira da nabavi nove službene automobile. Reč o nabavci koja bi koštala 88 miliona dinara, nakon što je taj plan smanjen sa 97 miliona.

U novosadskom odboru stranke Dosta je bilo navode da se za toliki novac može kupiti više od 50 prosečnih automobila i pitaju šta se to u funkcionisanju grada promenilo da bi se toliko kupovalo. Zašto gradska administracija, pitaju takođe, ne koristi javni prevoz.

„Neću da vodim tu demagošku priču da svi putuju autobusima. Neki, daj bože, će voziti bicikl, neko će ići autobusom”, rekao je gradonačelnik. On neće, kako je naveo, da tera inspektore da idu autobusom na gradilište.

„Policija mi traži pet marica. Šta da kažem, neću da pomognem? Sud mi kaže nemamo vozilo…”, navodi i dodaje da će najveći deo novih vozila koja su sada u planu biti za gradske službe.

Politika, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.