blank

Godišnje iz Srbije u inostranstvo ode u proseku 600 lekara

Godišnje iz Srbije u inostranstvo ode u proseku 600 lekara u potrazi za boljim uslovima rada. Ovo je oko 40 odsto svih svršenih doktora medicine godišnje, što znači da u Srbiji ostane oko 1.000 lekara koji su se prethodno ovde i školovali.

blank
Foto: Unsplash

Ako se uzme u obzir činjenica da će u narednih devet godina Srbija ostati bez oko 7.000 specijalista koji će steći uslov za penziju, kao i da školovanje jednog specijaliste traje između tri i šest godina, postavlja se pitanje da li će imati ko da leči sve starije stanovništvo Srbije.

Prethodno navedeno su neki od podataka koji su predstavljeni u „Istraživanju o odlasku lekara iz Srbije na rad u inostranstvo“, koje su zajedno sproveli Centar za politike emancipacije i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Istraživanje je pokazalo i da je u prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u evidenciji nezaposlenih 1.269 lekara, od čega je 67 specijalista.

Kako se napominje, kao zaposleni se vode i lekari angažovani na određeno ili angažovani po projektu, tako da je zapravo broj doktora bez sigurnog posla vrlo verovatno i veći.

Nesigurnost zaposlenja, niske plate, mobing na radnom mestu i izloženost nasilju, neki su od razloga zbog kojih lekari napuštaju Srbiju.

Prema podacima iz istraživanja, najviše lekara Srbiju je napustilo 2016. godine. 

Te godine, 799 doktora je izvadilo dokument koji se zove Sertifikat o dobrom glasu „Good Standing Certificate”, a koji je potreban doktorima medicine prilikom prijave za rad u inostranstvo.

Nakon 2016. godine bilo je sve manje izdatih GSC. Najmanje u prvoj godini pandemije kada je ovakvih dokumenata izdato 370.

U istraživanju se podseća da je u februaru 2022. godine osnovna plata doktora medicine bila 95.890 dinara dok lekari specijalisti imaju osnovice od 111.955 dinara.

– Poseban problem predstavljaju male plate nemedicinskog kadra koje su jedva iznad minimalne zarade kao i medicinskih sestara i tehničara koje iznose oko 59.000 dinara ali one nisu predmet ove analize. O malim platama govori i to što zaradu blizu plate za život koja iznosi 114.752 dinara jedino imaju lekari specijalisti dok lekari bez specijalizacije, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje nisu ni blizu ove zarade – piše u istraživanju.

Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.