blank

Vojvodinašume tvrde da je požar letos zahvatio 21,24 hektara i da je to proverljiva činjenica

blank

Niko od onih koji se posredstvom društvenih mreža protive seči na području Treseta do sada nije kontaktirao Vojvodinašume kako bi proverili svoje tvrdnje

Odgovarajući na optužbe da su šumu sekli u vreme vegetacije, iz Vojvodinašuma su pojasnili da je propisano da se takozvana oplodna seča, odnosno pripremni, oplodni i završni sek, obavljaju od 10. septembra do početka vegetacije naredne godine, prema Pravilniku o šumskom redu (“Službeni glasnik Republike Srbije, br. 38/2011, 75/2016 i 94/2017).

– Za druge vrste seča, uključujući čistu seču kao redovan način obnavljanja šuma, ova odredba ne važi, te se one mogu sprovoditi u u vegetacionom periodu – tvrdi dr Marko Marinković, izvršni direktor Vojvodinašuma za šumarstvo, ekologiju i razvoj.

Marinković je javnosti predočio i podatke Vojvodinašuma o stvarnoj površini subotičke šume koju je letos zahvatio požar, budući da su u javnosti pojavile tvrdnje da je površina zahvaćena požarom manja od dva hektara.

Površinu zahvaćenu požarom utvrdile su stručne službe na terenu, korišćenjem ručnog GPS uređaja. Dakle, ovaj deo posla sproveden je vrlo precizno. Konstatovano je da opožarena površina iznosi 21,24 hektara. Prizemnim požarom zahvaćeno je bilo 13,34, dok je visoki požar pričinio štetu na 7,90 hektara. Kao što smo ranije napominjali, čista seča i obnova veštačkim putem biće sprovedena na 7,50, dok će na 0,50 hektara biti izvršeno samo pošumljavanje jer se radi o sastojini crnog bora starosti 4 godine. Sve navedeno može se proveriti na terenu i u Vojvodinašumama, ali nas niko do sada, osim nekolicine novinara, nije kontaktirao – kaže Marinković.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.