blank

Javna nabavka za nastavak radova na zgradi pozorišta biće raspisana 15. novembra

blank

Direktoro Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić, izjavio je da je u toku javna nabavka za VIII/2 fazu radova na zgradi pozorišta.

– Ovom fazom očekujemo da se završe svi građevinsko-zanatski i instalaterski radovi u svim blokovima zgrade, osim u koncertnoj dvorani koja je zasebna celina i radiće se u narednoj fazi. Završetkom ove faze, pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehničke uprave i administracije.

Prema Nikolićevim rečima, pozorišna sala ili velika scena moći će da primi od 300 do 500 gledalaca i dodao da sala nije zamišljena kao konvecionalno pozoriste, već da će taj prostor omogućiti različite odnose scene i gledališta.

– Gledalište i scena su veoma fleksibilni. Modifikacijom, kamerna scena je zamišljena kao klasično pozorište za monologe ili za duodrame gde je središnji prostor predviđen za 3 ili 4 glumca kao klasično grčko pozoriste. Pola amfiteatra je fiksna konstrukcija i to je jedna konfiguracija, ali postoje i pokretni segmenti koji dopunjavaju scenu do 7 /8 punog kruga. Predviđeno je za oko 120 gledalaca. Stari deo pozorišta, blok  A, vraća se u prvobitnu funkciju. Balska dvorana može da služi za kamerne koncerte, pa sve do prostora za promocije, književne večeri, aukcije, dobrotvorne balove i razna dešavanja i događaje iz oblasti kulture.

Nikolić je rekao da su obezbeđena sva sredstva kako bi se izgradnja pozorišta što pre zavšrila.

– Biće to prostor koji će omogućiti intenzivnu saradnju sa susednim zemljama i kulturama. Reorganizovano Narodno pozorište biće inicijator novih modela rada u institucijama kulture. Načelno, planirane su tri drame. Takođe, planirano je da u objektu bude trajno smešten simfonijski orkestar. Otvaranje javne nabavke za sad planirano je 15. novembra – rekao je Nikolić.

Izvor: Narodno pozorište

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.