blank

Konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i ostale elektronske uređaje

Savet EU dao je u ponedeljak konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i ostale elektronske uređaje od 2024. godine.

blank
Foto: Pixabay

“Više neće biti potrebno da kupujete punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedeće novac i vreme i doprineti smanjenju elektronskog otpada”, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU.

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standard za elektronske uređaje u Evropskoj uniji. Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za video igre, slušalica moraće da imaju USB-C, što znači da će se svi moći da se pune istim punjačem.

Kako bi potrošači tačno znali šta kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno da li se nudi s novim uređajem i punjač i oznaku na kojoj je navedena efikasnost punjenja.

Direktiva bi ovih dana trebalo da bude objavljena u Službenom listu Evropske unije, a stupa na snagu 20 dana nakon te objave. Nova pravila počeće da se primenjuju 24 meseca nakon njihovog stupanja na snagu.

Osim toga, 40 meseci nakon stupanja na snagu direktive ta nova pravila primenjivaće se na sve prenosne računare, koji će takođe moći da se pune jedinstvenim punjačem.

Direktivom se takođe potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive proceniti da li treba takva odvojena prodaja da postane obavezna.

Iako bežično punjenje postaje sve popularnije, ono još nije usklađeno među svim uređajima. Kako bi ta tehnologija postala dostupnija za što više uređaja, Komisija će na osnovu tehnološkog razvoja raditi na ujednačavanju bežičnog punjenja za elektronske uređaje i interoperabilnosti.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 37 stepeni Celzijusa. Dalјi porast maksimalne dnevne temperature vazduha

Detaljnije »
blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 38 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija je relativno povolјna. Oprez

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.