blank

Loše vesti za dužnike: Stručanjaci očekuju dalji rast referentne kamatne stope

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) održaće prvu ovogodišnju sednicu u četvrtak, 12. januara, a ključno pitanje je da li će nastaviti sa povećanjem referentne kamatne stope (RKS), pošto je ona rasla posle svakog sastanka tog tela, odnosno jednom mesečno od aprila 2022. godine, a trenutno iznosi pet odsto.

blank
Foto: Piksabej

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za Biznis.rs prognozira da u prvom kvartalu, a možda i u prvom polugodištu, treba očekivati blago podizanje referentne kamate.

„Moje mišljenje je da bi to povećanje moglo da se kreće između 0,25 i 0,50 procentnih poena“, rekao je Grubišić, ali i istakao da to ne mora da znači da će rast uslediti već na januarskoj sednici.

„Mi pratimo ‘ritam’ Evropske centralne banke, pošto smo evroizovano tržište, a imajući u vidu premiju za rizik na našoj strani tačno smo nešto iznad kamatne stope ECB i održavamo tu razliku u nivou kamatnih stopa između evra i dinara“, kaže profesor Grubišić.

Sastanak Upravnog saveta ECB, na kome će biti donete odluke u vezi sa monetarnom politikom, održaće se, međutim, tek početkom februara, što znači da NBS još nije dobila signal ECB koji bi mogla da prati.

Ono što Izvršni odbor NBS takođe treba da prouči su i inflatorna kretanja u Srbiji, a Republički zavod za statistiku najavio je da će najsvežije podatke o kretanju cena objaviti upravo 12. januara – na dan održavanja sednice.

Podsetimo, trenutno je referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije na nivou od pet procenata, Evropska centralna banka je svoju kamatu podigla na 2,5 odsto, dok su Federalne rezerve stigle do 4,25-4,50 odsto. Istovremeno, godišnja inflacija u novembru 2022. godine u Srbiji je bila 15,1 odsto, u evrozoni 10,1 odsto, a u SAD 7,1 procenat.

Biznis.rs, Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.