blank

Može li Subotica da se greje na struju?

blank

Pojedinci iz takozvanih „zelenih“ kompanija veruju da može. U Subotici su počele aktivnosti u pravcu podizanja solarne elektrane koja bi se koristila kako za grejanje, tako i za hlađenje domaćinstava. Privatne kompanije sa iskustvom u ovoj oblasti imaju interes za ovakvu investiciju, a pomoć u finansiranju može da pruži i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Prvi korak ka zelenoj energiji u Subotici načinjen je pre niza godina postavljanjem prvih solarnih panela na javnim ustanovama. Sledeći korak predstavlja najavljena investicija izgradnje vatro-parka u Čantaviru, da bi naredni napravljen na poslednjoj sednici Skupštine, kada je pokrenuta izrada plana detaljne regulacije solarne elektrane Bikovo.

„Svaki kilovat struje proizveden kroz ovakve obnovljive izvore je kilovat manje opterećenja za naše velike elektrane, a samim tim i veliki doprinos smanjenju količine štetnih gasova“ – smatra gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Iskustva u podizanju solarnih instalacija austrijske kompanije Solid – solar enerdži sistems predstavljena su donosiocima odluka u Subotici, gde su investitiori projekta solarne elektrane u Bikovu, što je projekat još u povoju.

„Investicije se kreću od minimalni petnaest miliona evra, što se tiče toplana, do mogu reć čak i osamdeset i devedeset do sto miliona eura. Ali umanjuju potrošnju fosilnog goriva do šesdeset odsto i osiguravaju u narednih trideset godina stabilnu cenu i stabilnu isporuku topline prema potrošačima“- otkrio je predstavnik ovog preduzeća Hrvoje Milošević.

Pomoć u prikupljanju sredstava za ovakvu investiciju, pored interesa privatnih kompanije, Grad Subotica može da dobije od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Vrlo smo optimistični i mislimo da možemo mnogo da pomognemo i Gradu Subotici i građanima da dobiju grejanje i hlađenje iz obnovljivih izvora, da smanje svoje račune za grejanje, da se energetski saniraju i javne zgrade, ali i višestambene zgrade“- istakao je menadžer programa u daljinskoj energetici u EBRD-u Bojan Bogdanović.

Ove aktivnosti se poklapaju sa otvaranjem klastera pregovora sa Evropskom unijom posvećenog životnoj sredini. Ako Srbija planira da ga zatvori, to sigurno neće moći sa većim procentom dimnjaka u odnosu na solarne panele.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.