blank

Muškarci starosnu penziju primaju u proseku 17, a žene 20 godina

blank 

Najviše staža imaju penzioneri Fonda PIO zaposlenih – muškarci 33, žene 30 godina

Posle pitanja kolika ti je penzija, drugo najčešće koje se postavlja je koliko si dugo u penziji. Ovo je utoliko pre zanimljivije ako se zna da ne odlaze svi u penziju sa prvim ispunjenim uslovom, odnosno s minimum 15 godina staža. Oni koji ne ispune uslov za starosnu i odu pre 65 godine plaćaju penale do kraja života.

Prema statističkim podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje muškarci koji su ostvarili pravo na starosnu penziju u 2021. godini imali su u proseku 32 godine staža, a žene 29, s tim da su najviše staža imali iz kategorije zaposlenih – muškarci 33, žene 30 godina.

Najmanje staža osiguranja imali su penzioneri – poljoprivrednici i to muškarci 22, a žene 19 godina. Prosečna starost penzionera iz kategorije zaposlenih bila je 64 godine za muškarce i 63 za žene. Invalidski penzioneri iz iste kategorije odlazili su u penziju sa prosečnih 55 godina – muškarci, odnosno 53 – žene.

Penzioneri muškarci koji su obavljali samostalnu delatnost prošle godine išli su u penziju sa prosečnih 65 godina, a žene iz iste kategorije sa 63. Identičan odnos je i kod poljoprivrednika. U 2021. muškarci su se u proseku penzionisali sa 65, a žene sa 63 godine. Kada je reč o godinama života do kojih je u proseku primana starosna penzija, prema podacima fonda za 2021., muškarci su je dobijali do navršenih 78 godina, a žene do 79. Posmatrano po kategorijama osiguranika, najdugovečniji su korisnici poljoprivrednih prinadležnosti koji su starosnu penziju primali u proseku do 82. godine i muškarci i žene. Penzionisani muškarci iz kategorije osiguranika zaposlenih penziju su prosečno dobijali do 78 godina, a žene do 77. Oni iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti primali su je do 75, a žene do navršene 72 godine života.

Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije onih kojima je prestalo to pravo zbog smrti u 2021. bio je u slučaju muškaraca 17, a kod žena 20. Prema statističkim podacima Fonda PIO ne postoji značajna razlika između broja godina korišćenja starosne penzije nekadašnjih zaposlenih i poljoprivrednika. Ali podaci pokazuje da korisnici iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti znatno kraće primaju starosnu penziju muškarci – 11, a žene 12 godina.

Kada je reč o strukturi korisnika, u junu ove godine starosnu penziju primalo je 65,1 odsto, porodičnu 20,1 i invalidsku 14,8. Gledano po vrsti penzije, prosek za starosnu penziju je 33.302 dinara, za invalidsku 28.855 i za porodičnu 24.992 dinara. Zakonski zagarantovani najniži iznos penzije od 16.884,93 dinara iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti dobija nešto više od 162.000 penzionera, a 54 prima najviši iznos od 155.515,95 dinara. U junu 2022. novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (kao jedino pravo ili pravo uz penziju) primilo je 74.818 osoba, a novčanu naknadu za telesno oštećenje 44.748 korisnika.

Politika, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.