blank

Na današnjoj Skupštini Mirko Bajić podneo ostavku na mesto odbornika Saveza bačkih Bunjevaca u Skupštini grada

Na 45. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je svih 13 tačaka dnevnog reda.

blank
foto: subotičke.rs

Miroslav Milojević kao I Jelica Santrač, odbornici Pokreta za građansku Srbiju na dve tačke dnevnog reda, imali su najviše komentara: na Plan detaljne regulacije za izgradnju solarnih eletrana ukupne snage do 160MW u Katastarskoj opštini Donji grad kao I na srednjoročni plan razvoja Subotice od 2024. godine do 2026. godine.

Po rečima Miroslava Milojevića ispred PZS u vremenu u kojem je ublažavanje klimatskih promena prepoznato kao ključni razvojni prioritet potraga za održivim I obnovljivim izvorima energije postala je važnija nego ikad. Solarna energija se ističe kao obećavajuće rešenje. Solarna energija je suočena sa izazovima: “Pored prednosti postoje mane. Na kraju životnog veka ovih elektrana solarne panele je potrebno reciklirati. Nisu uvek ekonomski opravdane zbog tog otpada u budućnosti. Plan predviđa formiranje kompleksa u vangrađevinskom području Subotice, na poljoprivrednom zemljištu” – naglasio je Milojević I dodao je kako će ova investicija zauzeti obradivo, kvalitetno, poljoprivredno zemljište I stvaranje reciklažnog otpada nakon isteka korišćenja.

Imre Kern, zamenik gradonačelnika u izjavi novinarima je pojasnio: “Izgradnja solarnih elektrana je bitna za celu zemlju, ne samo za Suboticu. Koristi od toga imaju korisnici, ali najviše energetski sistem, obnovljivi izvori se moraju graditi po celoj zemlji. Radi se strateški uticaj na životnu sredinu, a kada se bude radio projekat radiće se uticaj na životnu sredinu – isitiče Imre Kern, zamenik gradonačelnika.

blank
foto: subotičke.rs

Takođe, usvojen je i Srednjoročni plan razvoja Grada Subotice za period od 2024. do 2026. godine.

Što se tiče srednjoročnog plana, Kern je rekao: “Krajem avgusta ističe kredit banke pa će se samim tim stvoriti pozamašna suma za razvoj vodovodne mreže. Podnešeni su dokumenti za građevinsku dozvolu. Realizacija zavisi od viših nivoa vlasti. Izgradnje solarne elektrane su bitne za našu zemlju. Obnovljivi izvori se moraju graditi u celoj zemlji.

Radi se I strateški uticaj na životnu sredinu. Ono što treba napomenuti, nije bilo izrade elaborata o zaštiti kulturnih spomenika grada. Ovde se pretežno misli na arheološka istraživanja. Kritika opozicije je da je industrijska zona sagrađena na poljoprivrednom zemljištu I to je činjenica, samo to je zemljište pretvoreno u građevinsko, a ja lično mislim da Subotica ne bi opstala bez te zone. Pretprošle godine Slobodna zona je premašila poslovanje od milijardu dolara” – dodao je Kern.

Miroslav Milojević je dodao kako smatra da je srednjoročni plan za razvoj Subotice “nabacan I bez reda, nestručno planiran. “Otaljava se zakonska forma koja se mora ispoštovati. Strateško planiranje za jedan grad je važno. Pre sto godina su se radili dobri planovi za razvoj”. Jelica Santrač je dodala kako nije protiv dobrobiti građana ali želi da zna šta se planira, koja je cena izvođenja I u koje svrhe ide, zaključila je Santrač.

blank

Odbornik ispred Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić podneo je ostavku na sednici kraju Skupštine, kako je rekao sa govornice, pritisaka od strane šefa odborničke grupe SNS Veljka Vojnića, koji je odbacio ovakve optužbe.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.