blank

Narodna stranka o poskupljenju električne energije za firme i privrednike

blank

Gradski odbor Narodne stranke Subotica izrazio je negodovanje povodom niza poskupljenja i udara na džepove građana i privrede, a, kako su naveli, naročito u vezi sa poskupljenjem električne energije. Oni su istakli da je struja za firme i privrednike ovih dana ponovo poskupela, što će neminovno uticati na poskupljenje robe i dobara, te će, kako su naveli u saopštenju, Srbiju gurnuti još dublje u „dugačak inflatorni tunel kojem se ne nazire kraj“.

Kako su naveli, „cena električne energije za industriju je u poslednjih godinu dana povećana za čak 120%, sa 40 evra za megavat čas po nižoj tarifi na 90 evra, i sa 66 evra po višoj tarifi na 140 evra.

„A kako faktički, u strukturi računa za električnu energiju 52 % odlazi na struju, a čak 48% na parafiskalne namete, to čini situaciju apsolutno neodrživom, što implicitno zahteva da namete treba hitno i u dobroj meri smanjiti“, istakao je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo Vlada Kovačević.

„Drugim rečima, kada bi se situacija oko strukture računa za električnu energiju preslikala na strukturu računa za kafu u restoranu, to bi značilo da bi na računu za kafu, pored cene kafe, bili posebno iskazani i troškovi gubitka kofeina pri ispijanju kafe, gubitka kafe prilikom prolaska kroz cev aparata, doprinos za nove plantaže kafe, donošenje i odnošenje šoljice gostu, pranje šoljice… A pride tome se taj restoran reklamira sa najjeftinijom cenom kafe u gradu. Međutim, kad Vam ispostave račun za naručenu kafu, gle čuda, treba iskeširati duplo veću cenu za istu tu najjeftiniju kafu!?”, poručili su.

Narodna stranka u saopštenju ističe da je očigledno da je cilj da se građani i privreda obmanu, da se prikriju malverzacije i da se sakriju „puzajuća“ poskupljenja koja mogu da se očekuju u narednim mesecima.

„Kako je struja esencijalni trošak za proizvodnju svih dobara, i direktno utiče na živote i standard svih građana Srbije, neophodno je da vlasti hitno preduzemu mere radi opstanka industrije i zaštite životnog standarda građana”, naveli su.

Oni su poručili da se paketom mera već moralo reagovati, te da je jedna od mera koju Vlada Srbije mora da donese subvencionisanje solarnih postrojenja na krovovima industrijskih objekata i to bez uvođenja u mrežu i sistem Elektroprivrede Srbije, jer je za dobijanje takvih dozvola potrebno mnogo vremena.

„Kao što je poznato lokalnoj samoupravi Subotice nije bio prioritet ovogodišnji konkurs na sredstva iz Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, te su time naše sugrađane lišili mogućnosti da dobiju subvencije od države u visini od 50% za zamenu stolarije, i da na taj način poboljšaju energetsku efikasnost i smanje kućne troškove”, naveo je subotički odbor Narodne stranke, dodavši da će ovoj stranci, kad dođe u poziciju da preuzme odgovornost za vođenje društva, na prvom mestu biti interes građana i privrede, tako da će, kako su naveli, Subotica postati primer grada koji racionalno koristi energiju radi održivog poslovanja i dugoročnog zdravlja ljudi i životne sredine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.