blank

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012, pa do avgusta ove godine, javni dug Srbije porastao sa 17,7 na 32,2 milijarde evra

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012, pa do avgusta ove godine, javni dug Srbije porastao je sa 17,7 na 32,2 milijarde evra. Evidentno će, prema najavama predstavnika vlasti i upozorenjima stručnjaka, on nastaviti da raste. I u sledećoj godini ćemo nastaviti da se zadužujemo kako bismo vratili stare dugove, samo po višim kamatama nego ranije, prenosi Nova.rs.

blank

Nakon što je SNS došli na vlast, javni dug Srbije porastao je za oko 14,5 milijardi evra. Za deset godina vlasti, iz budžeta naše države je za kazne i penale isplaćeno oko milijardu evra. Samo za ovu godinu, budžetom Srbije je predviđena isplata 280 miliona evra za penale.

Poslednja vest o penalima jeste da je izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd samo pusto obećanje vlasti, s obzirom na to da smo se, za ovu svrhu, zadužili u kineskoj Eksport-import banci za oko 164,6 miliona evra. Kako radovi nisu počeli, država iz budžeta plaća penale na nepovučena sredstva koji dosežu blizu dva miliona evra.

Zadužujemo se da bismo vratili dug

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je u Skupštini Srbije, na predstavljanju Izveštaja o radu Fiskalnog saveta za 2021. godinu, pred Odborom za finansije, da će Srbija naredne godine morati da se zaduži tri do četiri milijarde evra, jer oko četiri milijarde evra duga dolazi na naplatu.

„Srbija već deceniju ne vraća dugove“

Profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju dr Goran Radosavljević saglasan je sa Gajićem – zaduživanje radi otplate postojećeg duga je praksa u Srbiji. Tako, prema njegovim rečima, Srbija već deceniju ne vraća dugove, već kada oni dospeju na naplatu, ponovo se zadužujemo. 

Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.