blank

Ove godine 5,3 milijardi telefona izlazi iz upotrebe

blank
Gomilanje malih elektronskih uređaja bila je tema ovogodišnjeg Dana elektronskog otpada, obeleženog 14. oktobra.
Međunarodna organizacija WEEE forum (Waste Electrical and Electronic Equipment) procenila je količine elektronskog otpada koje će biti generisane u svetu ove godine i upozorila na potrebu boljeg skladištenja.

Prema podacima koje su prikupili, u svetu postoji oko 16 milijardi telefona (dva na svakog stanovnika planete), a čak 5,3 milijarde telefona će ove godine izaći iz upotrebe, tj. postaće deo elektronskog otpada.

Poređenja radi, istakli su sledeću činjenicu: kada bismo sve te telefone naslagali jedan na drugi, uz prosečnu debljinu od 9 milimetara, oni bi stvorili stub visok 50.000 kilometara, odnosno dostigli bi jednu osminu udaljenosti do Meseca.

Uprkos činjenici da ovaj otpad sadrži vredne sirovine, većina telefona neće biti reciklirana, već će završiti u običnom otpadu.

WEEE forum je obavio i istraživanje, a ono je pokazalo da se u domaćinstvima najčešće gomilaju slušalice, daljinski upravljači, tastature, miševi za kompjuter, tosteri, mikseri i drugo.

Izvor: itvesti.info

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.