blank

Poljoprivrednici zahtevaju proglašenje elementarne nepogode (VIDEO)

YouTube video

Gradonačelnik bi da Republički hidrometeorološki zavod proceni stanje u Subotici

Branko M. Žujović

Hronika drugog dana protesta subotičkih poljoprivrednika obuhvatila je dve polusatne protestne vožnje i izostanak najavljenog sastanka sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem koji smatra da bi Republički hidrometeorološki zavod trebalo da ima poslednju reč prilikom procene da li na području Subotice treba proglasiti stanje elementarne nepogode zbog suše.

Poljoprivrednici su se okupili jutros oko 9 časova u Štrosmajerovoj ulici. U isto vreme počeo je sastanak njihovih predstavnika u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić.

Potom su upriličene protestne vožne traktora, a od 14 časova i 30 minuta do 15 časova poljoprivrednici su blokirali saobraćaj u Štrosmajerovoj ulici.

Sastanak sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, najavljen za danas, izostao je, budući da je Bakić od poljoprivrednika tražio da pošalju petpčanu delegaciju na razgovor sa njim, što ovi nisu prihvatili.

KOMENTAR NAŠEG UREDNIKA BRANKA M. ŽUJOVIĆA U VEZI SA PROTESTOM MOŽETE PROČITATI OVDE.

– Nismo pristali na taj uslov zato što smatramo da svi imaju podjednako pravo i zaslužuju da razgovaraju sa gradonačelnikom, a ne da posle jedni drugima prepričavamo ko je šta rekao i zaključio. Bilo kako bilo, do sastanka nije došlo. Bakić želi da od Republičkog hidrometeorološkog zavoda traži procenu stanja, da bi na području Grada Subotice bilo proglašeno stanje elementarne nepogode zbog suše, kao da ne može lično da se uveri u stanje naših useva i ne zna da četrdesetak dana, sve do sada, nije bilo kiše – kaže za Subotičke.rs Miroslav Matkpović, predvbodnik protesta subotičkih poljoprivrednika.

Matković dodaje da bi u Subotici trebalo proglastiti stanje elementarne nepogode. U tom slučaju, ovdašnji poljoprivrednici, čiji su usevi očigledno ugroženi, imali bi niz olakšica.

– Najpre, delimično ili u potpunosti otpisali bi nam troškove odvodnjavanja i ostvarili bismno pravo na umanjenje ili otpis cene zakupa državne zemlje. Dalje, mogli bismo da prolongiramo otplatu subvencionisanih kredita, a neka domaćinstva bi ostvatila pravo i na neke od posebnih subvencija – kaže Matković.

U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Stevan Bakić, iznevši predoge Vlade Srbije koji se odnose na zahteve poljoprivrednika, apelujući na poljoprivrednike da ne blokiraju grad.

U odgovoru Vlade na zahteve poljoprivrednika navedeno je da će izvoz suncokretovog ulja biti potpuno slobodan, te da će država isplatiti podsticaje u iznosu od 22 dinara po litru goriva, a ponuđena je otkupna cena suncokreta od 535 evra po toni bez PDV-a, uz ubrzano izdavanje agrokartica, dok bi premija za mleko u drugom kvartalu iznosila 15 dinara.

– Bio sam precizan da im dajem podršku i da ću da pomognem u svemu što treba kako bi došlo do razgovora i rešenja ovih problema, ali ne dajem podršku za mehanizaciju u centralnoj ulici ovoga grada i ne mogu da se složim sa bilo kakvom opstrukcijom funkcionisanja, da li po pitanju saobraćajnica ili slobode kretanja građana Subotice. Neprihvatljive su pogotovo igrarije poput ovih, da dođu sa “Džon dir” traktorima, pa da ih zbog kritika sklanjaju i dovoze druge koji su u raspadu. Ovo već malo poprima neki drugi kontekst. Ja bih sada trebao da budem bezobrazan i da izvadim imenom i prezimenom, a ja već imam podatke koliko je njih, svih proteklih godina, dobilo subvencije od države. To neće niko od njih da kaže, jer bi dobar deo njih trebao da sedi pored mene, a ne među njima – rekao je Bakić.

Kako Subotičke.rs saznaju od organizatora, protest poljoprivrednika biće nastavljen sutra.

Šta kažu učersnici protesta, odslušajte i odgledajte u video prilogu Bojana Mihajlovića.

Na slici: Miroslav Matković, foto: Subotičke.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas sunčano i toplo

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 27 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu uticati relativno povolјno

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.