blank

Poziv poslodavcima za angažovanje lica iz marginalizovanih grupa

blank

Javne ustanove i javna preduzeća, privredni subjekti i udruženja građana iz Subotice mogu do 15. aprila da se prijave za učešće u programu „Zajedno za zajednicu“, te da kao poslodavci angažuju Rome, Romkinje i lica iz drugih marginalizovanih grupa kako bi im pomogli da steknu prihode i lakše prebrode izazove koje je nametnula pandemija virusa korona.

Kako je navedeno, program implementira projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ zajedno sa NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja (AOC) i sprovodi u saradnji sa šest lokalnih samouprava i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a za cilj ima poboljšanje ekonomskog položaja i uslova života marginalizovanih grupa. Osim Subotice, program se realizuje i u Vranju, Aleksincu, Kragujevcu, Kruševcu i Pirotu.

„Svaka od lokalnih samouprava odnosno poslodavci na njihovoj teritoriji, imaće priliku da u periodu april – avgust angažuju oko 35 lica, od jednog do četiri meseca, i obezbede im mesečnu naknadu od 28 dinara neto za 160 sati rada. Cilj nam je da među 210 radno angažovanih lica, bude najmanje 60% Roma, kao i 30% žena, a priliku za angažovanje pored romske populacije imaju i povratnici iz zemalja EU, samohrane majke, žene žrtve nasilja, lica sa invaliditetom, nezaposleni u periodu dužem od godinu dana i druge ranjive kategorije – kaže Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje ’Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji’”, navedeno je u saopštenju.

Način prijave i neophodna dokumentacija dostupni su na sajtu NALED. Zainteresovani poslodavci prijave mogu da pošalju na imejl adresu [email protected]. Prijave će ocenjivati tim sastavljen od predstavnika GIZ-a, NALED-a i AOC-a.

„Potencijalni poslodavci će biti u obavezi da angažuju lica koja su se tokom marta prijavila na poziv NALED-a i AOC-a, a projekat će pored naknade troškova na ime isplaćenih zarada i poreza i doprinosa, poslodavcima pokriti i troškove, nabavke radne opreme, i troškove prevoza sa i na posao, dok će projekat za radno angažovana lica obezbediti dezinfekciona sredstva i zaštitne maske”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, radno angažovana lica će obavljati poslove u oblasti socijalne i humanitarne pomoći, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i čišćenja rečnih korita, održavanja higijene u javnim ustanovama i prostorima, poslove koje se tiču kulturnih delatnosti, anketiranja građana u projektima od javnog interesa, sakupljanja i prerade otpada i sve druge aktivnosti koji su od interesa za lokalnu zajednicu i unapređenje ekonomije koje trpi posledice aktuelne pandemije kovid 19.

Mera radnog angažovanja „Cash for Work“ („Zajedno za zajednicu“) tokom pandemije kovid 19 deo je šireg projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka razvojna saradnja GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Dodatne informacije svi zainteresovani mogu da dobiju telefonom na 063361250 (Ivan Radak, šef Jedinice za odnose s javnošću) ili putem imejla na [email protected]

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.