blank

Premijera predstave „Kus petlić” u ponedeljak na sceni „Jadran”

blank

U Medija-centru Gradske kuće danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena treća premijera Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica. „Kus petlić” Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, biće premijerno izveden u ponedeljak 19. aprila. U dva sata koliko traje predstava publika će se upoznati sa pozicijom malog čoveka tokom turbulentnog vremena Drugog svetskog rata i njegovim emotivnim previranjima u tim okolnostima.

Miloš Nikolić se ovom prilikom prvi put obratio javnosti kao vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta. Najavio je premijerno izvođenje predstave „Kus petlić”, zakazano za ponedeljak 19. april u 18 časova na sceni „Jadran”, te je dodao da Drama na srpskom jeziku učestvuje na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine sa predstavom „Radnička hronika”.

blank

– Drama na srpskom jeziku učestvuje na sedamdesetom Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Festival je trebalo da bude održan u Zrenjaninu, ali će zbog epidemioloških mera svako pozorište odigrati predstavu u svojoj matičnoj kući. Na Festivalu će učestvovati naša „Radnička hronika”, koja je inače višestruko nagrađivana – poručio je Nikolić.

Milan Nešković, reditelj predstave „Kus petlić”, naveo je da mu je proces stvaranja ove predstave bio divan i da, uprkos tome što se to često može čuti kao floskula, to zaista i misli, jer je radio sa dobrim ljudima i dobrim glumcima.

blank

– Ne pamtim kad mi je poslednji proces stvaranja predstave bio ovako dobar, ovako konkretan, sa boljim ljudima i boljim glumcima u isto vreme. Sa Minjom Peković sarađujem peti put i uvek me iznova tera da budem bolji nego što mislim da mogu da budem, svojom erudicijom, inteligencijom, umećem… Dimitrije Dinić, sa kojim do sad nisam sarađivao, za mene je glumačko otkrovenje. U predstavi igraju i Sanja Moravčić, Srđan Sekulić, Igor Greksa i Miloš Lazić. Zbog ovih se ljudi, zajedno sa inspicijentom i suflerom, vredi baviti pozorištem i hvala im što smo uspeli u nekoj zajedničkoj zamisli, a mislim da će i publika to prepoznati. Biću neskroman i reći da smo napravili predivnu, toplu i emotivnu predstavu – naveo je Nešković i dao reč Minji Peković, koju je predstavio najboljom glumicom u Vojvodini.

blank

– Ja se posle duže pauze vraćam na matičnu scenu ovom ulogom i moje oduševljenje je zaista veliko. Ovo mi je prvi put da radim komad Ace Popovića, a sa Milanom Neškovićem sarađujem već peti put. Taj dvojac me je baš učinio srećnom u ovom periodu, jer sam imala priliku da se bavim nečim što mislim da dugo nisam mogla da zateknem u pozorištu u svom radu. To je nešto za šta bih rekla da je moja šolja čaja. Predstava je kamerna, malo ljudi može da stane u salu, čime će doživljaj biti još bolji. Ova priča jeste nešto što je svima nama danas potrebno, da je čujemo i vidimo, jer kad dođu teška vremena, obično se svi bave velikim temama, a za malog čoveka ne bude razumevanja. Mislim da će svako iz pozorišta izaći puna srca, a vi dođite pa procenite i sami – poručila je glumica Minja Peković.

Glumac Dimitrije Dinić je naveo je da mu je rad sa kolegama na ovom komadu bio veoma lep, te da je za njega poenta u tome što predstava vraća na neke osnovne stvari i osnovne teme.

blank

– Već duže vreme prave se predstave o nekim velikim idejama. Ja ne mogu da se vežem za ideju, mogu da se vežem za čoveka i tako mogu da shvatim neki problem. Mislim da ova predstava baš priča o tim malim ljudima i mislim da je zato važna. Ona se dešava u nekom dvorištu, iza zgrada, gde su oni zaboravljeni i bore se za opstanak. Važno je da nas podseti da ne zaboravimo te ljude koji su u nekim dvorištima, negde iza, a možda smo i mi sami u tom dvorištu. To je nešto za razmišljanje. Predstava je bitna jer nas upućuje da više vodimo računa jedni o drugima svakog dana – zaključio je Dinić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.