blank

Profesor Šili održao predavanje mladim matematičarima

blank

Akademik i profesor Univerziteta u Oksfordu dr Endre Šili danas je u Matematičkoj školi „Gaus” održao predavanje mladim subotičkim matematičarima. Profesor Šili je rekao da će matematičarima uzrasta od drugog razreda srednje škole do doktorskih studija govoriti o vodi i jednačinama koje opisuju strujanje tečnosti, ali i da će im ukazati na značaj i široku pripremu matematike uopšte.

‒ Pošto napolju lije kiša, pričaću im o vodi. Reč je o jednačinama koje opisuju strujanje tečnosti. Ta jednačina je veoma važna, zove se Navier-Stokesova jednačina. Pričaću im o istorijatu te oblasti, o nekim rešenim i nerešenim, a možda i nerešivim problemima u vezi sa njom ‒ kazao je.

blank

‒ Matematika je izuzetno važna oblast. Meni se čini da kad se matematika predaje u osnovnim školama, deci nije jasno kako je primenjiva i koliko je široka. Jedan od ciljeva današnjeg predavanja jeste da im ukažem na razne primene matematike ‒ poručio je profesor.

Ljubica Kiselički, profesor matematike i vlasnik Matematičke škole „Gaus” navela je da je Šili, uprkos tome što je jedan od naših najvećih živih matematičara, angažovan na mnogo univerziteta i instituta, veoma rado i lako pristao da bude predavač učenicima Gausa.

blank

‒ Njegov matični univerzitet je Oksford u Engleskoj. On je inače subotički đak i subotički gimnazijalac ‒ od osnovne škole do univerziteta je Subotičanin i uvek to pominje s ponosom. Držao je mnoga zapažena predavanja u Istraživačkom centru „Nasa”, gostujući je profesor na mnogim univerzitetima sveta, stručnjak za numeričku matematiku i za neke nove oblasti ‒ poručila je, ističući da je danas u Gausu praznik matematike.

blank

‒ Matematičari su nesebični i skromni, jer svakog dana naiđu na problem koji ne mogu da reše i mislim da je to glavna osobina i našeg današnjeg gosta, profesora Endrea Šilija, koji je beskrajno skroman – zaključila je Ljubica Kiselički.

Kako su naveli, Šili je rođen u Kuli, sa četiri godine se sa porodicom seli za Suboticu. Išao je u Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj”, a nakon preseljenja u drugi kraj grada u Vežbaonicu. Nastavlja školovanje u subotičkoj Gimnaziji „Moša Pijade”, na prirodno-matematičkom smeru, gde mu je ljubav prema matematici preneo profesor Mihalj Vermeš.

blank

Upisao je studije matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Nakon završetka doktorskih studija postaje predavač na Univerzitetu u Oksfordu, gde njegova uspešna karijera traje već 35 godina.

Član je SANU, Evropske akademije nauka, a izabran je, između ostalog, i za redovnog člana Engleskog kraljevskog društva za unapređenje prirodnih nauka, čiji su članovi svojevremeno bili Njutn, Darvin, Ajnštajn… Šili je ovogodišnji laureat priznanja „Pro urbe”, koje dodeljuje Grad Subotica.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.