blank

Projekat „IT Subotica 2030”

blank

Više IT kompanija i obrazovnih institucija iz Subotice ujedinilo se oko projekta „IT Subotica 2030”. Njihov cilj je da u idućih deset godina izgrade Suboticu kao centar sa prepoznatljivom IT ekspertizom, da osvoje „Big ticket” i tako privuku velike kompanije, da razviju Suboticu kao kongresni IT centar, ali i da unaprede atraktivnost grada za život, studiranje i rad, te da obezbede zdravo životno okruženje.

blank

Direktor kompanije „Auksaliti” Džordž Salfelt istakao je da nije slučajno što je ova kompanija odabrala baš Suboticu, već smatraju da je ovde budućnost.

‒ Mi smo ovde da pronađemo stručnjake, da ih razvijamo i imamo dugoročni plan za to. Nismo ovde da bismo se takmičili sa velikim organizacijama, na primer, iz Beograda, već da privučemo ne samo kompanije iz ovog područja, već iz inostranstva. Priroda, klima, mir, sve je ovde pogodno, a ima i mnogo stručnjaka. To je ono što želimo da razvijamo i gradimo ovde – IT centar za budućnost ‒ poručio je Salfelt.

blank

Osnivač kompanije „Infostud” Branimir Gajić napomenuo je da je cilj lokalnih IT kompanija i obrazovnih institucija da u narednih deset godina Suboticu postavi na mapu regionalnih i nacionalnih IT centara, te da eksprertiza mora da se razvija u sprezi sa obrazovnim institucijama.

‒ IT privreda se razvija u celom svetu, pa tako i u Srbiji i u Subotici. Mali gradovi imaju veliku šansu da se dobro pozicioniraju zato što upravo IT tehnologija omogućava da se kvalitetni biznisi razvijaju i postoje u manjim mestima. Primer za to su Lund, Hajdelberg i Leven, koji imaju oko 100.000 stanovnika i uporedivi su sa Suboticom. Oni su uspeli da naprave dobru spregu obrazovanja, IT privrede, istraživačkog rada i kvaliteta života ‒ poručio je Gajić.

blank

Direktor „Konkordsofta” Mladen Prijić istakao je da u IT firmama u Subotici postoji veliki prostor za zapošljavanje novih ljudi, te da očekuju da će kroz obrazovne institucije dobiti dobar i kvalitetan kadar.

Profesorka na Ekonomskom fakultetu dr Mirjana Marić navela je da je ova obrazovna institucija ravnopravan član udruženja, jer imaju iste interese kao IT kompanije.

blank

‒ Na Ekonomskom fakultetu postoji smer Poslovna informatika, gde školujemo ljude za IT kompanije. Ovo je velika pomoć fakulteta IT kompanijama, a s druge strane, njihov interes je da privučemo što više studenata, da oni ostanu ovde i da se zapošljavaju ‒ poručila je profesorka Marić.

blank

Direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija dr Igor Furstner rekao je da je ova inicijativa veoma značajna i da je nešto što bi moralo da bude prihvaćeno.

‒ Životno smo zainteresovani da Subotica bude grad interesantan mladim ljudima, a kasnije i njihovim porodicama, da mogu tu da žive. Kao obrazovna institucija, tu smo da pomognemo da se obrazuje kadar koji će moći opsluživati IT i sve druge sektore – zaključio je Furstner.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 17 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija povolјno će uticati na

Detaljnije »
blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.