blank

Seča se trenutno obavlja na pedesetak od približno pet hiljada hektara subotičkih šuma (VIDEO)

YouTube video

Iz Vojvodinašuma poručuju da je važno da javnost razlikuje seču obnove od krčenja šuma, zato što šumari ne krče šumu. Reporter portala Subotičke.rs obišao pošumljene parcele, na kojima je seča obnove obavljena zimus, ali i mesta na kojima se šuma trenutno seče. Svake godine u okolini Subotice biće obnavljan po približno jedan odsto starih šuma

Branko M. Žujović

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj Vojvodinašuma dr Marko Marinković održao je obećanje dato našoj redakciji prošle nedelje: danas je došao u Suboticu da nam pokaže mesta na kojima je seča obavljena zimus i na kojima je, kako smo se uverili obilazeći teren sa njim i njegovim saradnicima, već iznikla mlada šuma, visine metar i po do dva metra, pretežno sačinjena od bele topole i bagrema.

Plan Marinkovićeve posete obuhvatio je posetu Tresetu, gde se seča trenutno sprovodi, zatim mestu na kojem je letos izbio požar i rasadniku u Hrastovači gde se pripremaju mladice crnog bora za pošumljavanje.

 

blank

dr Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj Vojvodinašuma

Konferenciji za novinare u subotičkom šumskom gazdinstvu, pored naše redakcije koja je ovaj razgovor i obilazak inicirala, odazvala se još samo beogradska Politika.

 

blank

Levo je parcela posečena zimus na kojoj uveliko niču mladice bele topole i bagrema. Desno je parcela posečena pre četiri godine.

Govoreći o trenutnoj seči na Tresetu, Marinković je istakao da seču obnove šuma, kako je šumari nazivaju, ne diktiraju tržišne cene ogreva i građevinskog materijala, već isključivo starost stabala, demantujući informacije koje su mogle da se pročitaju na društvenim mrežama.

Marinković je naglasio da se startegijski planovi i planovi razvoja šuma usvajaju unapred, uz rigorozne kontrole, te da je plan seče obnove na Tresetu, koja je u toku, takođe blagovremeno objavljen na sajtu nadležnog ministarstva, sajtu Vojvodinašuma, te da je o svemu na vreme obaveštena i mesna zajednica.

 

blank

Ekipa rukovodilaca Vojvodinašuma ispred šume obnovljene nakon seče pre četiri godine

– Svaki naš plan daje se na uvid javnosti. Osim zakonske regulative, koju striktno poštujemo, nas obavezuju i međunarodni FSC standardi o gazdovanju šumama. Važno je da javnost razlikuje seče obnove, dakle seče kao mere nege, koje mogu da budu proredne ili sanitarne – kaže Marinković.

On je istakao da drvo iz subotičkih šuma nije ekonomski isplativo i da su Vojvodinašume u ovom slučaju, kako je doslovno rekao, na nuli ili tek u vrlo blagom plusu.

– U javnosti je prisutna pretpostavka da seču sprovodimo radi ekonomske dobiti, što je besmislica. Seče se planiraju u odnosu na stanje šume, odnosno njenih pojedinih delova. Šuma ima svoj životni vek kao i čovek. Seča obnove, poput ove na Tresetu, obavlja se samo onda kada je šuma pred odumiranjem. To je neophodno i ekološki korisno. Kada počne period stagnacije, rezervoari ugljenika popuštaju i ugljenik počinje da se oslobađa iz stabala. U ekološkom smislu to je kontraefekat. Mi tek tada radimo seče obnove. Tek u tom trenutku, dakle kada počinje stagnacija šuma, drvo, odnosno rezervoare ugljenika, plasiramo društvu. Lošije drvo ide za ogrev, bolje za proizvodnju. Na mestu seče obavezno obnavljamo šumu. To je možda najbolji primer zelene ekonomije. Negde se šuma obnavlja sama, u subotičkom slučaju to su delovi pod bagremom ili belom topolom koja se ovde vanredno dobro prima i širi skoro poput bagrema, a polja pod crnim borom pošumljavamo – rekao je Marinković.

 

blank

Mladice crnog bora koje će biti posađene na Tresetu posle seče obnove

On je istakao da su površine pod šumama u Srbiji premašile 30 odsto površine zemlje i da se bliže procentu od 40 odsto, ali da Vojvodina po tome stagnira jer, kako je rekao, nigde više nema ni parčeta slobodne zemlje za pošumljavanje.

Kako Subotičke.rs saznaju, načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov naložio je Šumarskoj inspekciji i Inspekciji za zaštitu životne sredine da provere seču koja je u toku na Tresetu.

Detaljna reportaža, u kojoj su predstavniku naše redakcije pokazani delovi pošumljeni nakon seče obnove sprovedene zimus i delovi šume koji se trenutno seku, zaključno sa zasadima mladica crnog bora koji će biti posađene nakon ove seče, dostupna je u video-zapisu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.