Srpska šljivovica trebala bi do kraja meseca da dobije priznanje Ujedinjenih nacija kao primer važne kulturne tradicije, objavio je Asošijed pres.
„Zaboravite viski ili konjak, za Srbe nema ništa bolje od domaće šljivovice”, piše AP.
Prošle godine Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Očekuje se da će Unesko ovog meseca odlučiti da li će staviti „znanje o pripremi i upotrebi” ovog pića na svoju listu svetske nematerijalne kulturne baštine, navodi AP.
Šljivovica se vekovima u Srbiji ručno izrađuje i konzumira, što je običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju, a za koji stručnjaci kažu da je postao deo nacionalnog identiteta, piše američka agencija.
Sociolog Ilija Malović rekao je za AP da je šljivovica tipično srpski proizvod jer se dobija od lokalno gajenog voća, šljive koja je široko dostupna, i zato što se rakija pravi u porodici i lokalnim zajednicama.
Kako objašnjava Malović, Srbi piju šljivovicu kada slave, tuguju, dočekuju goste i obeležavaju važne događaje. Sociolog kaže da su ljudi uvek skrivali svoje najbolje flaše za venčanja, rođenje deteta i sahrane.
„Šljivovica je deo života ljudi od početka do kraja i uvek je bila deo identiteta ovog naroda”, rekao je on.
Kako piše AP, šljivovica je i značajna za srpski izvoz i predstavlja domaću turističku atrakciju, a poslednjih godina pojavila su se mala preduzeća koja proizvode šljivovicu i druge voćne rakije, nudeći modernu ambalažu u etno stilu.
Foto: Piksabej