blank

Sto deset godina od prvog leta Ivana Sarića

blank

Aero-klub “Ivan Sarić” danas na sportskom aerodromu na Bikovu obeležava sto deset godina od prvog leta Ivana Sarića, šest godina nakon prvog leta braće Rajt.

Program an bikovačkom aerodromu počinje u deset časova, emitovanjem dokumentarnog filma o Ivanu Sariću koji je snimio Miroslav Antelj, a aero-miting će biti održan od dvanaest časova.

Podsetimo, Ivan Sarić je na letelici vlastite konstrukcije prvi let izveo 16. oktobra 1910. godine, nakon povratka iz Pariza. Za vreme Sarićevog boravka u Parizu, izveden je prvi let preko Lamanša.

Po povratku iz Pariza, Sarić u svojoj kući, u Ulici braće Radić, od priručnih materijala pravi prvu letelicu. Njegov prvi avion je znatno oštećen prilikom kasnijih sletanja, pa Sarić konstruiše novi avion, poznat kao „Sarić-2”.

U Muzeju avijacije u Beogradu danas se čuva sedište od pruća sa originalnog Sarićevog avkiona i verna replika njegove letelice, izrađena uz pomoć samog Sarića.

Prvi čovek из наше землје koji je leteo avionom bio je princ Aleksandar Karađorđević, 1909. године u Francuskoj.

Povodom pomenutog jubileja, gost Ivane Zečević u emisiji “Sa Suboticom na ti” u nedelju, od 20 časova, biće Momir Gabrić, predsednik padobranske sekcije Aero-kluba “Ivan Sarić”.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.