blank

Sutra svečano otvaranje jubilarnog Međunarodnog festivala dečijih pozorišta

Subotica, kao grad festivala, otvara ponovo svoja vrata na crvenom tepihu. Naime, u organizaciji Otvorenog univerziteta, po 30. put održaće se Međunarodni festival pozorišta za decu, od 17. do 22. septembra.

blank
Foto: Subotičke.rs

Nagradu za životno delo „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i publicisti, i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju.

Prvi put će se dodeliti nagrada “Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade. Teatrolozi iz celog sveta koji postignu najviše domete u ovoj oblasti biće laureati nagrade koja nosi ime lutkara koji je utemeljio pozorište za decu u Subotici. Ovogodišnji laureat je profesor dr Zoran Đerić, selektor ovog izuzetnog festivala.

“Stiglo je 119 prijava za učešće na festival, sa svih kontinenata, znači iz celog sveta. Nije bilo lako odabrati najbolje predstave. Iz obilja priča, koje odrasli pričaju deci, o deci, ali i svetu oko nas koji je slojevit, stvaran, maštovit, istovremeno strašan i bajkovit. Da je bilo dovoljno sredstava mogli smo odabrati 30 predstava, ali smo se zadovoljili polovinom od toga. Od Porugalije, Češke, Mašarske, Rumunije, Estonije, Kine, ali i Hrvatske, BiH, Crne Gore. Sačuvali su se visoki standardi podjednako umetnički i interpretativni bez obzira na okolnosti u kojima se svet danas nalazi ili možda baš uprkos tome”, rekao je profesor doktor Zoran Đerić, selektor festivala.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ispred organizatora, Ilija Tatić naglasio je da ćemo se u narednih pet dana družiti sa preko 200 umetnika iz sveta pozorišta, iz celog sveta:

“Učinili smo sve što je moguće da ovaj festival bude zapažen na umetničkoj mapi Evrope i sveta. Imamo predstave i pozorišta iz različitih krajeva, većina je iz Evrope, ali i Azije. Raznoliki su pristupi, predstave su zanimljive. Festival ne čini samo takmičarski program već i druge aktivnosti. Treba istaći 14. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Forum je značajna aktivnost našeg festival ana kome će se okupiti 27 teatrologa iz svih krajeva sveta. Imamo izložbe, promocije knjiga, radionice”, istakao je Tatić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poslepodnevni pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 16 do 28 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će nepovolјno uticati na

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.