blank

Svetski dan secesije u Gradskom muzeju i Savremenoj galeriji

 

blank

Gradski muzej i Savremena galerija saopštili su da će Svetski dan sececije, 10. jun, biti obeležen u ovim ustanovama predavanjima, radionicama, izložbama, ali i besplatnim odlaskom na toranj Gradske kuće.

U Gradskom muzeju će u sredu Tamara Kucor održati predavanje „Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku”, s početkom u 17 časova.

„Na prekretnici 19. i 20. veka, pojavio se novi stil širom Evrope, secesija, koji nije zaobišao ni manja naselja nadomak Subotice, poput Stare Moravice, Pačira i Bajmoka. Secesija je donela inovacije ne samo u tehničkim rešenjima, već i svojom dekorativnošću – stvorila je novi umetnički jezik oblika i motiva. Ova tendencija je uočljiva i u spomenutim naseljima, naročito u uobličavanju fasada. Na predavanju će biti reči i o arhitekturi historicizma, naime pojava neorenesanse kao arhitektonskog stila u Staroj Moravici vezana je za ime Karolja Šumahera, zidarskog majstora poreklom iz Crvenke, koji je takođe gradio i secesijska zdanja”, navedeno je iz Muzeja.

U četvrtak u podne biće organizovan besplatan odlazak na toranj Gradske kuće, kako su naveli, važnog primera secesijske arhitekture. Mesto okupljanja biće kod svečanog ulaza Gradske kuće.

Iz Gradskog muzeja su istakli da će na sajtu i „Fejsbuk” stranici od četvrtka biti postavljena virtuelna izložba dečjih radova Predškolske ustanove „Naša radost”, sa motivima životinja u arhitekturi secesije u Subotici.

Od petka će na sajtu i „Fejsbuk” stranici IPA projekta Kulturna saradnja na temu „Istoricizam u Bačkoj” i promocija turizma u regionu, biti postavljena prezentacija na temu „Motivi istoricizma i secesije”.

blank

U Savremenoj galeriji će u četvrtak biti organizovana radionica „Od kockica do slike: mozaik u secesiji” za decu uzrasta od 8 do 12 godina. Radionica će biti održana od 18 do 19 časova i 30 minuta.

Mališani će imati priliku da nauče šta je secesija, koje su njene odlike, te koje su građevine u našem gradu nastale u stilu secesije.

Radionicu će voditi Neda Džamić, istoričarka umetnosti i Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja Savremene galerije Subotica.

Zainteresovani mogu da se prijave do srede u 18 časova imejlom na adresu: [email protected]. Broj mesta je ograničen, a učešće je besplatno.

Foto: Savremena galerija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.