blank

Tajna broja Pi

Nijedan broj, simbol ili oznaka nisu pobudili toliko interesovanje javnosti kao čuveni broj π ili Pi.

blank
Gimnazija

U čast ovom broju svake godine gimnazijalci subotičke Gimnazije jedan čas posvete takmičenju iz matematike i fizike, gde su zadaci koncipirani tako da je Pi deo rešenja ili zadatka. Radi se grupno, takmiče se đaci opšteg smera, prirodno -matematičkog i IT smera.

“Ne dešava se često da đaci timski dolaze do rešenja, do kraja meseca proglašavamo jednu ekipu koja će pobediti, i ta ekipa se naziva Pi ekipa. Ovo je zajedničko rešavanje zadataka, druženje i iznalaženje rešenja, a đaci ovu vrstu takmičenja vole, zanimljii su im zadaci, vole ovaj prostup rešavanju zadataka”, istakla je Jasmina Dulić, profesorka matematike u Gimnaziji.

To je matematička konstanta koja predstavlja odnos obima i prečnika kruga, iracionalan je broj, i njegova približna vrednost iznosi 3,14159. Kažemo približna zato što ima beskonačan broj decimala, koje su pokušavali da izračunaju matematičari još od antičke Grčke do današnjih dana.

Oznaka za broj „pi” potiče od grčke reči „perimeter” (περίμετρος), što znači dužina krive koja ograničava neku ravan. Ovaj simbol prvi put je uveo matematičar Vilijam Džouns 1706. godine, mada je oznaka potpuno prihvaćena i postala popularna tek nakon što ju je usvojio Leonard Ojler.

Računanje decimala broja Pi – uzaludan posao?
Simbol Pi je u istoriju ušao još u starom Egiptu, budući da su najraniji zapisi koji pominju ovaj broj pronađeni na svicima papirusa koji su nastali oko 1650. godine p.n.e. Ipak, prvi koji je zaista izračunao broj Pi bio je Arhimed, ali pošto se tada još nije znalo za decimale, izrazio ga je u vidu razlomka. Otada, pa sve do početka XVII veka, svi matematičari koji su izračunavali broj π (a bilo ih je mnogo) činili su to Arhimedovom metodom.

Otada su se mnogi, matematičari i laici, sa više ili manje uspeha, bavili izračunavanjem decimala broja π. Svi su želeli da ga što preciznije izračunaju, do poslednje decimale. Tek je kasnije shvaćeno da je to nemoguće, jer je on beskonačan.

Ludolph van Ceulen postao je slavan zbog izračunavanja broja π sa 35 decimalnih mesta, do koga je došao koristeći poligon sa 262 stranica. Proveo je veći deo svog života računajući π i zato ne čudi istorijski podatak da je 35 decimala broja π ugravirano na njegovoj nadgrobnoj ploči u crkvi Svetog Petra u Lajdenu. Insače, u Nemačkoj je broj π dugo zvan Ludolfov broj, upravo njemu u čast.

A šta je Pi u stvari?
On je konstanta. Iracionalan je. Vrednost broja π zaokružena na 64 decimalne glasi:

π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923.

U metematici ga uglavnom koristite u zaokruženom obliku 3,14 ili kao razlomak 22/7.

Izvor: Matematika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 17 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija povolјno će uticati na

Detaljnije »
blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.