blank

U koje doba dana treba provetravati prostorije tokom zagađenja vazduha?

Visok nivo PM čestica znači da građani u brojnim mestima u Srbiji udišu opasne smeše dima, čađi i teških metala, te da je zbog aerozagađenja neslavna statistika što se tiče smrtnosti, piše N1. Pulmološkinja Tatjana Radosavljević savetovala je da, kod aerozagađenja, prostorije treba provetravati u gluvo doba noći, a ne ujutru, jer tada sve čestice padnu jako nisko.

blank
Radosavljević je objasnila da su PM čestice najsitnije čestice, manje od 10 ili 2,5 mm.

„One su najgore, jer dolaze do najsitnijih delova pluća, mogu da oštete te delove, ali istovremeno prelaze u krv, te mogu da dovedu do oštećenja srca, mozga… Ove čestive su opasne, jer se izlaganjem njima dolazi u opasnost da se dobiju teške bolesti za razvoj hronične opstruktivne bolesti pluća, infarkta miokarda, Alchajmerove bolesti, šlogova…“, navela je pulmološkinja Radosavljević.

Ona je, u razgovoru za N1, savetovala ranjive grupe da izbegavaju boravak na otvorenom, ako nije neophodno, da ne džogiraju, jer onda unose veću količinu vazduha, te je preporučila kada bi trebalo provetravati prostorije. 

„Kod aerozagađenja ne treba vetriti ujutru, jer tada sve čestice padnu jako nisko. Treba provetravati u gluvo doba noći. Prečišćivači vazduha moraju biti kvalitetni, sa hepa filterima 1 i 2. Nemojte da se obazirete što vam neko nudi jako dobar, a jeftin prečišćivač, dobar prečišćivač ne može biti jeftin“, savetuje Radosavljević.

Kako je navela, nekada su planine bile pošteđene aerozagađenja, ali je sada došlo do promene sastava vazduha zbog gradnje,jer je dosta drveća posečeno, zaključila je Tatjana Radosavljenić.

N1
Foto: pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.